Uništene kasetne bombe

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništene kasetne bombe

U šumadijskom selu Bresnici jedan meštanin je svojevremeno kosom zahvatio kasetnu bombu koja srećom nije eksplodirala

Bresnica – Demineri specijalizovanog preduzeća „PMC inženjering“ iz Beograda pretresli su uzduž i popreko hrastovu šumu Hranislava Petrovića u Bresnici i otkrili tri kasetne bombe, koje su tu ležale od proleća 1999. godine. Uz obavezne mere koje prate ovaj postupak, prisustvo medicinske sestre i obezbeđenu traktorsku prikolicu sa vodom, inženjerci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su juče u podne aktivirali sve tri naprave i detonacije su se razlegle selom na sredokraći Čačka i Kragujevca, čulo ih je i pola Šumadije.

Ovaj dan, a deminerima nijedan nije lak, bio je još teži zbog ubitačne žege koja se spustila na šumadijska polja, ali posao je posao. Oni su, krstareći sa detektorima po šumi, usput pronašli i sakupili pet punih džakova razne gvožđurije, starog posuđa ili metalnih predmeta za koje niko ne zna kako su se našli u šumskom svetu.

Firma „PMC inženjering“ posao uklanjanja kasetnih mina po Srbiji dobila je na konkursu koji je raspisala Međunarodna fondacija za razminiranje iz Ljubljane, dok je donaciju za ovaj posao obezbedila vlada Irske.

Bombe pronađene u Hranislavljevom lugu nose oznake „BLU 97 AB“ i američke su proizvodnje. Bacane su iz aviona koji su nosili po dva kontejnera sa po 210 bombi, koje se rasprostru na površinu dužine jednog kilometra i širine stotinu metara. Jedna bomba dugačka je 20 a široka šest centimetara, i sadrži obično oko 300 metalnih komada koji se rasprskavaju i na daljinu do 150 metara.

– Onog dana kad su padale te bombe činilo mi se kao da neko rafalno tuče po našem selu, jer su detonacije stizale jedna drugu. I u moju njivu pala je jedna i nije eksplodirala. Jedan naš borac, deminer, išao je kasnije sam po selu i uklanjao kasetne bombe – kaže za „Politiku“ Dragoslav Marić iz Bresnice, čija je kuća udaljena kilometar od Hranislavljevog luga.

Nedaleko od te šume je i livada porodice Bukumirović i tu je domaćin svojevremeno kosilicom zakačio i nabacio na noževe jednu kasetnu bombu, odakle je morao da je skine rukama, srećom bez posledica.

Kasetne ili klaster (grupne) bombe u Srbiji i danas čine veoma opasnom površinu od čak 23 kvadratna kilometra. Ove juče u Bresnici uništene su upravo na mestu gde su i pronađene.

G. Otašević

objavljeno: 16.07.2011
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.