Izvor: RTS, 26.Jan.2022, 19:00

Unicef poklonio transportno vozilo Centru za neonatalogiju u Kragujevcu 

Kragujevačkoi Centar za neonatologiju dobio je još jednu donaciju od Unicefa – transportno vozilo za hitan prevoz prevremeno rođenih beba.
Vozilo je opremljeno inkubatorom, respiratorom, kiseonikom i dodatnom opremom koja je neophodna da se prevremeno rođene i bolesne bebe bezbedno prevezu iz 14 porodilišta Srbije do Centra za neonatologiju u Kragujevcu i na taj način se spase njihov život u prvim trenucima po dolasku na svet.

"Mi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se zalažemo za unapređenje neonatoloških jedinica u Srbiji, tu smo da podržimo borbu najmlađih i najhrabrijih ljudi, ali i da omogućimo kontakt majke i bebe u toku pandemije. Svojim donacijama želimo da olakšamo rad stručnom medicinskom osoblju", kaže Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji.
"U ovom trenutku lepši poklon nismo mogli da dobijemo. Ovo podrazumeva da je naša saradnja sa Unicefom fantastična, ovo je deo saradnje, ali moram da kažem za kompaniju ‘Delez’ koja je obezbedila preko deset miliona dinara za ovakvo vozilo, to je za nas izuzetan dar", kaže dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.
Od početka pandemije do danas, Unicef je kragujevačkom Centru za neonatologiju, donirao tri respiratora i isto toliko inkubatora, pet infuzionih pumpi, dva reanimaciona stola, jedno ambulantno vozilo, aparat za sprečavanje oštećenja mozga.
"U centru za neonatologiju je hospitalizovano 32 novorođenčadi čiji je život ugrožen i zahtevaju potpunu posvećenost", kaže prof. dr Anđelka Stojković, direktorka Pedijatrijske klinike u UKC Kragujevac.
U Srbiji se godišnje rodi 65.000 dece, od kojih je 4.000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje uzrok više od 60 odsto smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kragujevac: Centar za neonatologiju dobio vozilo za prevoz prevremeno rođenih beba

Izvor: Danas, 27.Jan.2022, 11:17

Poklon UNICEF-a stigao je, u okviru kampanje „Tako mali da bi u srce stali”, kroz koju je podržan rad neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.