Umesto automobila praviće sajtove i pice

Izvor: Blic, 22.Jan.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto automobila praviće sajtove i pice

KRAGUJEVAC - Izrada internet prezentacija, engleski jezik, knjigovodstvo, zanati armirača, keramičara, vodoinstalatera, samo su neki od poslova za koje će biti obučeni radnici koji su dobili otkaze u „Zastava automobilima”.

Nacionalna služba za zapošljavanje pripremila je spisak svih radnika nekadašnje „Zastave” koji nisu zadovoljili test „Fijata” i za njih je napravila ponudu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prekvalifikaciju i doškolovavanje.

Svako od 909 radnika, koji su dobili otpremninu od 300 evra po godini radnog staža, imaće priliku da se pripremi za nova radna mesta koja će se ponuditi već krajem ove godine u fabrikama koje će izgraditi glavni kooperanti „Fijata”.

Policija ponovo

obezbeđuje geometre


Predstavnici kompanije SGS nastavili su radove u Korman polju, gde dobavljači „Fijata” treba da grade pogone. Radove, koji su započeti u četvrtak, i juče je obezbeđivalo nekoliko stotina policajaca, dok su na putu u blizini tih parcela, protestovali meštani Maršića i Kormana, koji tvrde da je zemljište njihovo.Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović ponovio je da se radovi izvode na državnom zemljištu i da meštani rešenje treba da traže na sudu. Pravni zastupanik meštana advokat Dragoslav Ćetković kaže da je reč o nezakonitom ulasku jer je sudski postupak u toku.

Kako kaže Ljiljana Petrović, direktorka kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, „u trci za posao će svi radnici imati ista prava, ali će poslodavci birati ljude pre svega prema ličnim sposobnostima i znanjima”.

- Tehnološki zaostatak naše industrije, a time i radnika, je za Evropom oko 20 godina. Zato je neophodno da se uči, da se stiču nove veštine, kako bi se došlo do posla. Mašinski inženjeri će morati da se nauče metrologiji koja je presudna za kvalitet proizvoda, vozači će osim vozačke dozvole morati da znaju sve o saobraćaju i o mehanici. Neće im biti lako, jer poslodavci osim znanja imaju i stroga pravila ponašanja na radu kao i duh za timski rad - kaže Ljiljana Petrović.

Na listi prekobrojnih iz „Zastave” se, pored 608 radnika iz mašinske struke, nalazi i 64 onih koji su radili u administraciji, 64 elektrotehničara, 52 hemičara... Tu su, pored ostalih, i konobar, profesor fizičke kulture, profesor narodne odbrane, stolar, knjižničar, aranžer u trgovini, filolozi, konfekcionar... Bez posla je ostao i jedan magistar hemije i doktor tehničkih nauka. Oni koji ne pristanu da pohađaju obuke, neće imati pravo da dobijaju u naredne dve godine mesečnu nadoknadu koja će u proseku iznositi po 20.000 dinara.

Smerovi na obuci za radnike „Zastava automobila"

Informatička obuka: MS office, Catia, Autocad, Internet prezentacije, Grafička radionica

Strani jezici: Engleski, Italijanski, Nemački.

Ekonomija, pravo, administracija: Knjigovođa, računovođa, komercijalista na terenu, poslovne komunikacije, zaštita na radu, sistem kvaliteta, upravljanje projektima.

Mašinstvo i obrada metala: Autodijagnostičar-mehatroničar vozila, zavarivač sa REL, MAG i MIG postupkom, operater na CNC mašinama.

Građevinarstvo: Armirač, termofasader, monter gips karton ploča, keramičar, vodoinstalater, tesar, zidar, moler.

Saobraćaj: rukovanje kranskom dizalicom, upravljanje građevinskim mašinama.

Obrada drveta: Stolar, montažer nameštaja, parketar.

Proizvodnja i prerada hrane: Mesar, kuvar, pekar, poslastičar, pica majstor, burek majstor.

Tekstilstvo: šivač konfekcionar.

Lične usluge: gerantodomaćica, kozmetičar, pedikir-manikir, frizer, cvećar.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Umesto automobila praviće sajtove i pice

Izvor: S media, 22.Jan.2011

Izrada internet prezentacija, engleski jezik, knjigovodstvo, zanati armirača, keramičara, vodoinstalatera, samo su neki od poslova za koje će biti obučeni radnici koji su dobili otkaze u „Zastava automobilima”...Nacionalna služba za zapošljavanje pripremila je spisak svih radnika nekadašnje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.