Izvor: Radio 021, 18.Jan.2019, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici u Kragujevcu oslikali zidove škole delima Van Goga i Klimta

Učenici starijih razreda kragujevačke prigradske Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" sa profesorom likovne kulture Markom Stamatovićem oslikali su zidove hodnika i plafon reprodukcijama Van Gogove slike "Zvezdana noć" i živopisnim detaljima sa slika Gustava Klimta.

Na ovaj način napravili su mozaik od preko 600 slika i time školski hodnik pretvorili u malu galeriju.

"Ideja mi se veoma dopala, zato što je unikat, nismo videli da tako neka škola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u celom svom sastavu uradi, u kome je svako odeljenje i svaki đak uradio po jedan rad ili deo nekog rada", kaže Nikola Mutradžić, učenik osmog razreda.

"Pre sam, dok sam bila još mala videla da osmaci crtaju te slike, pa sam se i ja zainteresovala", kaže Nevena Stevanović, učenica petog razreda.

"Škola je lepša i šarenija i mislim da je lepa ideja što su crteži na plafonu, a ne samo na zidovima", dodaje Sara Barić, učenica sedmog razreda.

"Ideja je na nivou ove škole dobra i jedino u ovoj školi imamo to da je svaki đak iz svakog razreda uradio neki crtež", veli Veljko Todorović, učenik sedmog razreda.

Profesor likovne kulture Marko Stamatović pripremo je učenike da savladaju komplikovanije tehnike crtanja. U planu je i oslikavanje trećeg hodnika i to motivima Sikstinske kapele.

"Javljali su se ljudi iz Hrvatske, iz Bosne, Slovenije, Makedonije, čak i iz Češke su se neki naši prosvetari javljali i dan danas se javljaju i pljušte pohvale na sve strane. Meni je drago jer je ovo mnogo lepa stvar i videli ste i sami decu, oni su sada važni, njima je sve ovo super i to je neki vetar u leđa da radimo dalje", kaže Marko Stamatović, profesor likovne kulture

"Privuče pažnju kada vidite da nastavnik i učenici van nastave, van časa nešto rade, da provode vreme u školi i onda kada nije njihova smena i ovde su se uključili i pomoćni radnici, praktično cela škola je bila uključena u ovaj proces i mogu da vam kažem da je naišlo i na jako lep prijem i kod roditelja", kaže Dragana Mijović, direktorka Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković".

Škola ima dugu tradiciju i postoji 177 godina, a nedostatke u vidu kabinetske nastave i fiskulturne sale zaposleni su želeli da bar malo nadomeste sa 600 živopisnih učeničkih radova.

Autor: RTV

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.