Učenici iz Užica i Kragujevca spremaju se svetsko takmičenje u robotici

Izvor: RTS, 07.Jun.2019, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici iz Užica i Kragujevca spremaju se svetsko takmičenje u robotici

Dragica Gavrilović, Luka Majkić i Andrej Stevanović, članovi robotičke sekcije Prve osnovne škole "Kralj Petar Drugi" u Užicu, na nedavno održanom nacionalnom takmičenju u edukativnoj robotici, osvojili su prvo mesto. Oni će, sa Prvom kragujevačkom gimnazijom, koja je bila najbolja u konkurenciji srednjih škola, predstavljati Srbiju na svetskom robotičkom takmičenju krajem godine u Šangaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bili su najbrži, najprecizniji i uz logičko razmišljanje i timski rad, u konkurenciji osnovnih škola, najbolji u programiranju robota i savladavanju prepreka na unapred zadatim stazama.

"Naš zadatak je da programiramo robota, koji će da se kreće kreće prvo po stazi i da obavi određene zadatke", objašnjava Dragica Gavrilović, učinica sedmog razreda Prve OŠ "Kralj Petar Drugi".
"Roboz treba, na primer, da odnese kutiju, zavrti vetrenjaču ili da odnese blokove", dodaje Gavrilovićeva.
Učenik petog razreda Luka Majkić kaže da je njegov zadatak da sklapa prepreke i nastavke za robota. Moj drug i ja radimo jednu stvar, dok drugarica Dragica, radi, pravi program", dodaje Majkić.
Njegov drug Andrej Stevanović potvrđuje da zajedno sa Lukom smišlja prepreke.
Do uspeha su stigli zajednički osvajajući znanje, kroz rad sekcije robotike i vicešampionsku titulu osvojenu prošle godine na istom takmičenju. Prošlogodišnja donacija - robot - dovela ih je do ovogodišnje pobede.
"Svaki tim je imao drugačije, svi su na neki svoj način pravili i to je dobro što deca na taj način vide kako neke probleme, stvarne probleme rešavaju", ističe nastavnik informatike Goran Bojović.
Dragica Gavrilović kaže da su roboti, programiranje i informatika njena budućnost.
Uz predah tokom raspusta, od septembra počinju pripreme za takmičenje u Kini gde ih čekaju takmičari iz više od 50 zemalja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.