Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U skloništu samo humanitarci

Od prvog februara skloništa bez naknade mogu da koriste samo humanitarne i državne organizacije, svi ostali moraće da plaćaju kiriju

Kragujevac – Ukoliko bude želeo da zadrži svoju staru adresu, Klub podvodnih aktivnosti „Zastava” ubuduće će morati ili da plaća kiriju ili da se preregistruje u humanitarnu ronilačku organizaciju (ako je tako nešto uopšte moguće).

U suprotnom, biće prinuđen da napusti sklonište u Ulici Spasenije Cane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Babović 54, u koje se uselio još 1995. godine. Isto važi i za izviđače i sportske klubove koji su skloništa do sada, takođe, mogli da koriste bez naknade.

Ovu mogućnost od prvog februara ove godine, prema nedavnoj odluci JP „Srbija skloništa”, imaće samo humanitarne organizacije, organi i organizacije Vlade Srbije. Svim drugima, ovo preduzeće je sredinom prošlog meseca poslalo obaveštenje o prelasku na komercijalno korišćenje skloništa u mirnodopskim uslovima.

Sa onima koji zadržavaju povlašćeni status, „Srbija skloništa” će obnoviti ugovore o besplatnom korišćenju na godinu dana, a svi drugi će morati da plaćaju zakup. Iako cenovnik još nije utvrđen za sve gradove i opštine, cene zakupa u Kragujevcu su već poznate.

Tako, na primer, mesečna kirija za pomenuto sklonište u Spasenije Cane Babović, površine 57 metara kvadratnih, iznosi 7.500 dinara (110 dinara po kvadratu plus PDV).

I pored toga što to za njih nije velika suma, u Klubu podvodnih aktivnosti „Zastava”, koji okuplja dvadesetak profesionalnih ronilaca i nekoliko mlađih polaznika ronilačke škole, odlučili su da ne plaćaju kiriju. Kažu da su tu odluku doneli „iz principa”.

– Nije reč o parama, nego o principu. Dvadeset godina radimo za državu, pomažemo u poplavama, spasavamo davljenike i, po nalogu suda i policije, vadimo utopljenike iz reka i jezera. Ponekad to činimo u nenormalnim uslovima, kad je voda zaleđena. Učesnici smo mnogih humanitarnih i ekoloških akcija. Koliko smo samo puta očistili jezero u Šumaricama, bez ikakve nadoknade. Ako država misli i na ovaj način da zaradi, neka nađe nekog drugog. Mi kiriju nećemo plaćati, već ćemo pokušati da se preregistrujemo u humanitarnu organizaciju. Ako u tome ne uspemo, neka država sledeći put angažuje neke druge ronioce – poručuje predsednik kluba Miloš Stojanović.

U Kragujevcu postoji 26 skloništa. Narodna banka Srbije plaća zakup za dva, a tri ronilačka, dva karate kluba i jedna organizacija izviđača moraće nekako da se snađu za novac, ukoliko žele da zadrže skloništa koja su do sada besplatno koristili.

Ili će, možda, svi skupa podneti zahtev da ih preregistruju u humanitarne organizacije, kao što to namerava da učini Klub podvodnih aktivnosti „Zastava”. Kako će država reagovati ako bude preplavljena takvim zahtevima?

JP „Skloništa Srbija” objavilo je na svom sajtu oglas o davanju pod zakup 134 skloništa u više od 20 gradova u zemlji. Najviše ponuđenih skloništa nalazi se u Beogradu, ali zakupci se traže i za skloništa u Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Kruševcu, Šapcu, Jagodini, Zrenjaninu, Subotici, Užicu...

Cene zakupa razlikuju se od grada do grada i zavisi od zone u kojoj se sklonište nalazi. Zakup skloništa u Čačku košta između 67 i 80 dinara po kvadratu, a u Beogradu je najveća cena 450 dinara, bez PDV-a. U cenu zakupa ne ulaze ni komunalni, ni troškovi održavanja.

B. Kartalović

objavljeno: 04/02/2015
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.