U kragujevačkom Kliničkom centru hospitalizovano oko 170 pacijenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020, 16:33

U kragujevačkom Kliničkom centru hospitalizovano oko 170 pacijenata

U Šumadijskom okrugu već deset dana se čeka na rezultate testova za oko 2.000 uzoraka zbog preopterećenja beogradskih laboratorija. U Kragujevcu je Interna klinika već postala deo Kovid sistema gde se primaju pacijenti a u razmatranju je i otvaranje privremene bolnice na Šumadija sajmu.

U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovano je oko 170 pacijenata od kojih se trideset i dvoje nalaze na intenzivnoj nezi. Pacijenti iz Novog Pazara nalaze se u stabilnom stanju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Od ovih 170 pacijenata koji su kod nas hospitalizovani 92 zahtevaju neki oblik kiseoničke terapije. To više nije ona slika koju smo imali u martu i aprilu, mnogo je ozbiljnija i komplikovanija. Po prvi put ćemo specijalnosti hirurških grana kao što su ortopedi, opšti hirurzi, oftamolozi i drugi da ih angažujemo kao lekare koji će biti lekari u kovid sistemu", kaže Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac.

"Tokom pre podneva stručnjaci i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje kao i direktori zdravstvenih ustanova su pogledali prostor na sajmu koji bi bio odgovarajući i adekvatan tako da ćemo svakako proslediti i jedan zahtev Kriznom štabu Vlade Srbije", kaže Gordana Damjanović, član gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Od početka epidemije u Šumadijskom okrugu pozitivno je skoro hiljadu ljudi, od toga je nešto više od osamsto Kragujevčana dok se u kućnoj izolaciji nalazi 971 osoba.

Iz Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu potvrđeno nam je da se čekaju rezultati testova za oko 2.000 uzoraka koji su prosleđeni beogradskim laboratorijama u proteklih 10 dana.

"Svi pacijenti koji su ovde sumnjivi na koronu dobijaju savet da budu u kućnom karantinu do pristizanja rezultata, to je prva mera da se epidemija ne bi širila a druga mera je ta da su svi dobili terapiju i savet da ukoliko imaju pogoršanje stanja dođu u našu Kovid ambulantu kako bi bili upućeni u bolnicu jer iako nemaju rezultat mi moramo a ih lečimo", kaže Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu.

Iako je prethodnih dana u Kovid ambulanti bilo i do tri stotine ljudi dnevno koji su se testirali na koronu taj broj se smanjio na dvesta a veliki broj njih dolazi i na ponovno testiranje nakon izolacije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.