U još tri grada služba za podršku oštećenih i svedoka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U još tri grada služba za podršku oštećenih i svedoka

Višim javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu otvorena je Služba za informisanje oštećenih lica i svedoka koja treba da im pruži pomoć i olakša učešće u krivičnom postupku, saopštila je danas državni javni tužilac Zagorka Dolovac.

Kako je navela, cilj osnivanja i rada službi je pružanje informacija oštećenim licima i svedocima o njihovim zakonskim pravima i obavezama, toku krivičnog postupka, statusu predmeta, dostupnim merama zaštite i načinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvarivanja svojih prava, kako bi se ohrabrili da uzmu učešće u krivičnom postupku.

"Na ovaj način, nadamo se da ćemo postići veću efikasnost u radu svih državnih organa koji su nadležni za vodjenje krivičnog postupka i da ćemo doprineti boljem razumevanju građana i njihovoj većoj satisfakciji učešćem u krivičnom postupku", rekla je Dolovac novinarima u tužilaštvu.

Ona je navela da je želja tužilaštva da se u prvi plan stave žrtve krivičnog dela i da se ulože maksimalni napori da se u okviru zakonskih ovlašćenja, pruži pomoć tim licima, olakša njihovo učešće u krivičnom postupku i spreči sekundarna viktimizacija.

Dolovac je rekla da će služba sarađivati sa državnim organima i nevladinim organizacijama koje pružaju usluge podrške oštećenim licima, kako bi služba za informisanje oštećenih i svedoka imala mogućnost da oštećene upućuju na adekvatne institucije i organizacije koje pružaju usluge pravne, psihološke medicinske i druge pomoći.

Ona je navela i da se uspostavljanjem te službe ispunjavaju i mere predviđene Akcionim planom za sprovođenje nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018 godine, kao i mere akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u procesu pregovora o pridruživanju EU.

Podršku i pomoć u osnivanju službe pružila je Misija OEBS u Srbiji, a njen ambasador Peter Burkhard rekao je novinarima da se žrtvama nije pružala podrška koju zaslužuju.

On je naveo da su se žrtva ili svedok često nalazili i u dvostrukoj viktimizaciji kada bi iznova trebalo da daju izjavu pred državnim organima u različitim fazama postupka.

"Taj teret ponovnog prolaska kroz traumatična iskustva može biti veoma iscrpljujući. Zamislite samo žrtvu silovanja koja je primorana da iznova preživljava to iskustvo svaki put kada treba da da iskaz", rekao je Burhard.

On je dodao da, stremeći ka punoj realizaciji prava žrtava, ta služba doprinosi i stvaranju krivičnog pravnog sistema zasnovanog na poštovanju ljudskih prava.

Otvaranjem službe u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz već postojeću službu u Beogradu, uspostavljena je mreža u centrima sva četiri apelaciona područja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.