U Šumadijskom okrugu epidemiološka situacija se popravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 15:45

U Šumadijskom okrugu epidemiološka situacija se popravlja

Nakon mesec dana u Šumadijskom okrugu epidemiološka situacija se popravlja, smanjen je broj pozitivnih pacijenata. Prema poslednjim podacima još 27 osoba je pozitivno, u Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovana su 103 pacijenta , dok je sedam osoba na respiratoru.

Broj pregleda u Kovid ambulanti u Kragujevcu se na 300 smanjio na 200 pacijenata dnevno, a broj pozitivnih koji je u jednom trenutku dostigao i trocifreni broj drastično se smanjio.

"Negde od 31. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno prvog avgusta ovaj broj pozitivnih se ustalio na nekih 20 dnevno. U Kragujevcu je isto primetno da mi šaljemo manji broj pacijenata u bolnicu. Ranije u toku jula smo slali od 18 do 20 pacijenata , sada se ustalio i taj broj od dva do četiri pacijenta", rekao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu.

"Većina pacijenata dolazi na kontrolne preglede i retestiranja, najčešće se javljaju poslednjih dana sa visokim temperaturama, dijarejama i povraćanjem i imamo i manji broj pacijenata koji imaju respiratorne tegobe, to su mlađi pacijenti do 50 godina ali najviše ih ima od da kažem 17-18 godina do 30-35", izjavila je dr Sanja Kojić, koordinatorka Covid ambulante Doma Zdravlja u Kragujevcu.

Grad Kragujevac uveo je čak 14 mera a štampana je i brošura ,,Vodič kroz koronu" koja je podeljena na 60 000 adresa.

"I dalje se ne opuštamo i dalje apelujemo na naše sugrađane a takvih je najveći broj i to su oni koji su u samoizolaciji, takvih je negde oko 700 u gradu Kragujevcu a 915 na teritoriji Šumadijskog okruga da se mere samoizolacije takozvani karantin zaista primenjuju", smatra Gordana Damjanović,član gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Iako spremljena Kovid bolnica zbog smanjenog broja obolelih od korone u Kragujevcu nije otvorena. Uz rad inspekcijskih službi i redovno praćenje epidemiološke situacije cilj je da se od septembra dodatno stabilizuje situacija u Šumadijskom okrugu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.