U Kragujevcu obeležen Svetski dan hipertenzije

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Maj.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu obeležen Svetski dan hipertenzije

Polovina smrtnih ishoda u Srbiji posledica su hipertenzije i njenih komplikacija, zbog čega moramo da podignemo svest o redovnom merenju krvnog pritiska i preventivnim pregledima, podsećaju stručnjaci povodom Svetskog dana hipertenzije, koji se u Kragujevcu obeležava pod sloganom “Na kafi sa hipertenzijom“. Prvi put se centralna manifestacija za Srbiju održava u Kragujevcu, a akcija je podržana od strane Međunarodnog udruženja za hipertenziju.

Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevac i HISPA udruženje, pre svega žele da pokažu koliko je važna prevencija i edukacija stanovništva kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, rekla je, na današnjoj konferenciji za novinare, dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja. Prema njenim rečima, današnja manifestacija, koja je održana ispred Klinike za internu medicinu Kliničkog centra, bila je prilika da sugrađani obave besplatne preglede, dobiju savete o pravilnom merenju krvnog pritiska i otkrivanju hipertenzije.

Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), čiji je član već tri godine i centar u Kliničkom centru Kragujevac, želi da kroz koordinisan i integrisan rad centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga pravovremeno i efikasno identifikuje, leči i dugoročno prati bolesnike sa povišenim kardiovaskularnim rizikom. Kako je rekao prof. dr Nebojša Tasić, osnivač ovog udruženja, jedini način da se adekvatano borimo protiv hipertenzije jeste da na vreme napravimo lični program ponašanja, ishrane i fizičke aktivnosti.

U okviru HISPA programa postoje i antistres mere kao što su muzikoterapija, vežbe disanja. Ovom prilikom želim da apelujem na pacijente da redovno mere krvni pritisak, kaže Tasić. Postoje savremeni aparati koje HISPA centar Kragujevac ima, a to je ambulatorno merenje krvnog pritiska 24 sata, koji je veoma važan dijagnostički pokazatelj.

Inače, prof. dr Nebojša Tasić, predsednik i osnivač Udruženja HISPA, povodom obeležavanja Svetskog dana hipertenzije, kragujevačkom HISPA centru poklonio je aparat za merenje krvnog pritiska sa mogućnošću detekcije atrijalne fibrilacije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.