U Kragujevcu obeležen Svestki dan srca

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Sep.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu obeležen Svestki dan srca

Svetski dan srca pod sloganom “Obećavam da... za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca“ obeležen je danas u Kragujevcu, gde su građani, na više punktova u gradu, mogli da obave preventivne preglede, ali i dobiju savete lekara kako da spreče nastanak kardiovaskularnih bolesti.

I ove godine, akciju su partnerski organizovali Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaštitu radnika “Zastava“ uz podršku lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << samouprave grada Kragujevca.

Ovogodišnja kampanja ima za cilj da skrene pažnju javnosti da je prevencija ključ smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Kampanja je usmerena i na građane mlađe od 50 godina starosti, koji sve češće oboljevaju od bolesti srca i krvnih sudova. Važno je da napomenemo da najmanje 80 odsto svih smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti može da se spreči dobrom prevencijom. Redovna kontrola krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, otklanjanje faktora rizika, pravilna ishrana i fizička aktivnost ključni su u borbi za zdravo srce, a to su mali napori svakog pojedinca, poručila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Građani su imali prilike da izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi na punktovima ispred zgrade Gradske uprave, u Pešačkoj zoni, Gradskoj tržnici na Aerodromu, u apotekama - 1.maj, 29. novembar i Avala, u prostrojima Crvenog krsta, kao i u mesnim zajednicama Stanovo, Bagremar, Sunčani breg, Filip Kljajić i Korićani. Za građane kod kojih su uočeni visoki faktori rizika, medicinsko osoblje Instituta za javno zdravlje preuzelo je obavezu da zakaže preglede kod izabranih lekara.

Inače, Svetski dan srca, 29. septembar, ustanovljen je 2000. godine sa ciljem da ljudima širom sveta pošalje poruku da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrtnih ishoda kod 17,5 miliona ljudi svake godine. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce skreće pažnju da se najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika, kao što su: pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, štetna upotreba alkohola i stres.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.