U Kragujevcu obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Maj.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara

Centralnom akademijom Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije, u Kragujevcu je obeležen Međunarodni dan sestara koji se u svetu obeležava 12. maja u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtinegl, utemeljivača moderne sestrinske prakse. Domaćin ovogodišnje akademije bilo je Udurženje zdravstvenih radnika Kragujevca.

Čestitajući praznik Nebojša Vacić predsednik Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije je naglasio da udruženje broji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << 21 000 članova što je 30 posto svih zaposlenih u zdravstvu Srbije.

Prema rečima Nataše Jevtović člana Upravnog odbora Komore medicinskih sestara i zdravstvenih radnika Srbije - ogranak Kragujevac, uspešno je licencirano 80 000 medicinskih sestara. To je lepša strana, ali ne možemo a da ne spomenemo da nas je sve manje, istakla je Nataša Jevtović, jer naše koleginice i kolege odlaze na rad u inostranstvo. Jedino što želimo je da naša pamet ostane u svojoj zemlji i pomaže našim pacijentima.

U ime članova Srpskog lekarskog društva - okružne podružnice Kragujevac, praznik je čestitao predsednik Ranko Golijanin koji je iskoristio tu priliku da istakne važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u svakodnevnom radu sa pacijentima, naročito posle hirurških zahvata.

Nova nada za ostanak medicinskih sestara i tehničara je 1300 novih radnih mesta u zdravstvenom sistemu Srbije - naglasila je Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. Vaš napor i vaš rad prevazilaze definiciju Svetske zdravstvene organizacije. Vaša stručnost i organizovanost, efikasnost i spremnost da se razvijate i usavršavate prate ideju vodilju koju je postavila Florens Najtingel. Jer, nijedan posao se ne obavlja sa toliko ljubavi, saosećajnosti i požrtvovanosti. Vi ste oslonac pacijentima u njihovim najtežim, ali i najlepšim trenucima.

Na današnjoj akademiji, uručena su priznanja “Kraguji“, srebrni i zlatni znaci, kao najviša priznanja koja se mogu dobiti u jednoj strukovnoj organizaciji.

Stručni deo današnjeg skupa bio je posvećen temi “Značaj primene mera za bezbedan i zdrav rad pri korišćenju opreme sa malim ekranima“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.