Tropske vrućine, temperatura i do 40 stepeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropske vrućine, temperatura i do 40 stepeni

NOVI SAD -

Tropske vrućine zahvatile su danas područje čitave Srbije gde je temperatura vazduha iznosila blizu 40 stepeni zbog čega su lekari i službe hitne pomoći imali pune ruke posla, javili su dopisnici Tanjuga.

Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtoplije u 16 časova je bilo u Ćupriji gde je izmereno 40 stepeni.

U 16 sati 39 stepeni je izmereno u Beogradu, Kruševcu, Nišu i Kragujevcu i Smederevskoj Palanci, a za stepen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manje je temperatura iznosila u Kraljevu, Kuršumliji, Leskovcu, Valjevu i Velikom Gradištu.

U Novom Sadu izmereno 37 stepeni

U Novom Sadu, Loznici, Zrenjaninu, Paliću i Požegi je u 16 sati izmereno 37 stepeni, a za stepen manje je iznosila temperatura u Negotinu, Zaječaru, Vranju, Kikindi, Banatskom Karlovcu i Sremskoj Mitrovici.

U Dimitrovgradu i Somboru je u 16 sati bilo 35 stepeni, a "najsvežije" je bilo u Sjenici 33 stepena, dok je, kada je reč o planinama, na Zlatiboru temperatura iznosila 31, na Crnom Vrhu 28, a na Kopaoniku 26 stepeni.

Preporuka Ministarstva rada i socijalne politike o preraspodeli radnog vremena zbog izuzetno visokih temperatura i dalje je na snazi, a lekari građanima savetuju da najtopliji deo dana provedu kod kuće.

U Direkciji policije od danas je ponovo na snazi naredba direktora Milorada Veljovića, kojom se starešinama policijskih uprava širom Srbije nalaže preraspodela radnog vremena zbog ekstremnih vrućina koje su najavljene i za naredne dane.

Veljović je rekao Tanjugu da je samo aktivirao depešu upućenu pre mesec i po dana, kada su u Srbiji, takođe, vladale tropske vrućine.

U depeši je posebno skrenuta pažnja na brigu o zaposlenima - hroničnim bolesnicima, trudnicama i osobama osetljivim na vrućinu.

Čuvati se u najtoplijem delu dana

Osobe koje su osetljive na vremenske prilike, gojazne, one koje konzumiraju alkohol i koje imaju teže hronično obolenje, trebalo bi da se pričuvaju u najtoplijem delu dana, izjavila je Tanjugu portparol Hitne pomoći dr Nada Macura.

Ukoliko neko ne raspolaže rashladnim uređajima, može da boravi u hladovini u parku, pored fontane ili kraj reke, savetovala je dr Macura, upozorivši na mogućnost pada arterijskog krvnog pritiska.

U Mostaru 45 stepeni u hladu

Region Zapadnog Balkana zahvatio je talas izuzetno visokih temperatura, koje su u pojedinim gradovima dostizale i više od 40 stepeni u hladu, a slično vreme očekuje se i narednih dana, najavljuju meteorološke službe.

U Crnoj Gori na više od 50 lokacija bukte požari izazvani vrućinama, a u Podgorici je danas izmereno 40 stepeni, dok se sutra očekuje temperatura za stepen viša.

Meteorolozi kažu da se Crna Gora trenutno nalazi pod uticajem tropskog talasa koji dolazi sa severozapada Afrike.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek krajem sedmice očekuje blagi pad maksimalnih temperatura i to na severu Crne Gore.

Rekordno visoke temperature karakteristične su i za celu BiH, gde je danas u Mostaru u hladu u 15.00 sati izmereno čak 45 stepeni Celzijusovih.

Kada su visoke temperature vazduha, preporučuje se i ishrana sa dosta voća i povrća, salate, čorbe, sir, ribe i lagano meso.

Onima koji se preterano znoje savetuje se unošenje u organizam mineralne vode i slane supe, a neophodno je i biti oprezan u saobraćaju i na kupalištima.

Mnogi Novosađani utočište od ovih letnjih žega nalaze na Štrandu, gde se dnevno okupi nekoliko hiljada posetilaca koji, osim osveženja u vodi Dunava, imaju dobre uslove da se na toj plaži zaštite od jakih sunčevih zraka u obilju zelenila i pod suncobranima mnogobrojnih ugostiteljskih objekata.

Oko 20 odsto više intervencija

Služba Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu je danas i prethodnog dana imala za oko 20 odsto više intervencija nego obično, izjavio je Tanjugu šef smene u Hitnoj pomoći dr Emil Krombholc.

Ekipe hitne pomoći su, u okviru nekoliko desetina intervencija, češće nego obično izlazile po pozivima s javnih mesta, što je karakteristično u ovom periodu kada temperature vazduha prelaze 30 stepeni, rekao je dr Krombholc napominjući da su se javljali uglavnom hronični srčani, plućni i drugi bolesnici.

On je ponovio uobičajene medicinske preporuke za ove prilike o tome da se hronični bolesnici pridržavaju propisanih terapija kao i higijensko - dijetetskog načina života, savetujući svima da unose što više tečnosti, izbegavaju alkohol i jaku hranu i da svoju garderobu prilagode vremenskim uslovima.

Mnogi Novosađani utočište od ovih letnjih žega nalaze na Štrandu, gde se dnevno okupi nekoliko hiljada posetilaca koji, osim osveženja u vodi Dunava, imaju dobre uslove da se na toj plaži zaštite od jakih sunčevih zraka u obilju zelenila i pod suncobranima mnogobrojnih ugostiteljskih objekata.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tropske vrućine širom Srbije

Izvor: Večernje novosti, 24.Avg.2011

Tropske vrućine zahvatile su danas područje čitave Srbije gde je temperatura vazduha iznosila blizu 40 stepeni zbog čega su lekari i službe hitne pomoći imali pune ruke posla

Nastavak na Večernje novosti...

LESKOVAC SA 39 STEPENI NAJTOPLIJI GRAD U SRBIJI

Izvor: Kurir, 25.Avg.2011, 18:02

BEOGRAD - U Srbiji je danas u 15 sati najtoplije bilo u Leskovcu, gde je izmereno 39 stepeni, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda...Za stepen manje izmereno je u Beogradu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Kragujevcu i Smederevskoj Palanci...U Kraljevu, Kuršumliji, Vranju, Paliću,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.