Tri oktobra u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Okt.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri oktobra u Kragujevcu

Na današnji dan 1941. godine, u selima nadomak Kragujevca, Ilićevu, Maršiću i Grošnici počela je odmazda nemačkog okupatora nad lokalnim stanovništvom. Kao čin odmazde koja je glasila 100 streljanih za jednog, a 50 za ranjenog nemačkog vojnika, tada je  ubijeno 415 nedužnih civila i spaljena sva tri sela. Kako broj za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika u bitkama na putu Gornji Milanovac-Kragujevac, koje se vođene 16. oktobra 1941. godine, nije bio dovoljan za nemačku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << odmazdu, okupatori su krenuli sa  hapšenjima i masovnim streljanjem.

Grad Kragujevac, početak odmazde, koja je uvod u kragujevačku tragediju koja se dogodila dva dana kasnije, obeležava polaganjem venaca i odavanjem počasti nevino stradalom stanovništvu, a u okviru manifestacije “Tri oktobra“.

Kraj spomen obeležja u Ilićevu, Maršiću i Gošnici, vence su u ime grada Kragujevca položili, predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Patrašinović, zamenik predsednika Skupštine grada, Miodrag Nikolić, pomoćnik gradonačelnika za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima, Zoran Rajović i pomoćnik gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta Nikola Urošević.

Grošnica je 19. oktobra 1941. godine pretrpela velike gubitke, jer je tom prilikom stradalo 209 stanovnika ovog šumadijskog srpskog sela, rekao je na komemorativnom skupu u Grošnici, predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović. Svake godine mi odajemo počast nevino stradalim žrtvama i sećamo ih se, jer oni koji izgube sećanja nemaju prava na budućnost. Sa njima smo zato svakoga dana, a danas posebno, kako bismo poslali jasnu poruku da se zločin kakav se dogodio ovde, više nikada ne ponovi, poručio je Petrašinović.

Na komemoracijama u Ilićevu, Maršiću i Grošnici, pored predstavnika grada, počast su odali i vence kraj spomenika položili predstavnici saveta mesnih zajednica, šumadijskog okruga, SUBNOR-a, političkih stranaka i meštani sela.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.