Tri brucoša na jedan krevet

Izvor: Blic, 07.Sep.2012, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri brucoša na jedan krevet

KRAGUJEVAC - Iako je rok za prijavljivanje brucoša za smeštaj u Studentskom domu još nije istekao, broj kandidata za neki od raspoloživih 113 kreveta odavno je premašen. Najmanje 70 odsto studentata prve godine, kaže Mlađan Dimitrijević, upravnik doma, moraće da iznajmljuje privatne stanove.

Razlog za pravu opsadu studentskog doma je pre svega to što su cene nekretnina i njihovog zakupa za proteklih šest meseci skočile i za 30 odsto, ali i zbog toga što je sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više studenata koji dolaze u Kragujevac zbog perspektivnih smerova na fakultetima.

Inače, fakulteti svake godine upisuju oko 3.000 brucoša, tako da svaki trideseti može da računa na povlasticu smeštaja u domu. Kriterijumi su rigorozni, pa će tu biti mesta amo za nabolje, a i među njima će prednost imati oni koji su slabijem materijalnom položaju.

- U naša tri paviljona imamo 634 kreveta za studente svih godina, a za brucše je obezbeđeno 113. To je premalo, pa se nadamo da će početi gradnja novog blok za smeštaj studenata sa 160 mesta, i da ćemo od evropskih fondova dobiti potrebnih 120 miliona dinara. Plan je završen, obezbeđene su sve dozvole, a novi paviljon treba da se gradi na prostoru između već dva postojeća, tako da nema potrebe za gradnjom nove menze i kuhinje - kaže Dimitrijević.

Nema prodaje mesta u domu

Kako tvrde u Sudentskom centru u Kragujevcu, „već sedam godina ne postoji mogućnost da neko ko je dobio mesto u domu isto proda drugom studentu“. Uvedene su elektronske kartice koje ima svaki student koji živi u domu, i na njoj je ne samo fotografija studenta, već se ubacivanjem u kompjuter vide svi podaci. Bilo je pokušaja da se i ova kontrola „izvrda“, ali je svaki osujećen, a oni koji su prekršili pravila su ostajalii s zabranama studiranja na godinu dana.

Da je potreba za jeftinijim smeštajem za studente u Kragujevcu ogromna, najbolje svedoči podatak da od 13.000 studenata, 7.000 ima potrebu za smeštajem jer nisu iz Kragujevca. Industrijska ekspanzija vezana za automobilsku industriju i pokretanje proizvodnje u fabrici „Fijat automobili Srbija“, donela je i 4.000 stranaca.

Zato su porasle i rente stanova, pa je danas najam garsonjere, od nekadašnjih 120 porastao na 170 evra. Dvosobni stanovi na najatraktivnijim lokacijama iznajmljuju se i za 400 evra. U najvećem problemu su oni, koji po pravilu imaju najmanje bovca, a to su studenti...

Krevet za sudente i đake se na periferiji grada izdaje za 50 evra, uz plaćanje dodatnih komunalnih troškova – struje, vode i grejanja, što mesečni račun za roditelje koji su decu poslali na školovanje uvećava za još namanje 30 evra. Krevet na lokacijama koje su bliže fakultetima, u naseljima Bubanj, Centar, Aerodrom, košta oko 100 evra.

Kada se na to to dodaju troškovi za hranu, prevoz, i za džeparac, računica pokazuje da roditelja koji ima studenta u Kragujevcu mesečno čeka izdatak od najmanje 300 evra.

Smeštaj u domu košta 1.100 dinara mesečno, dnevna ishrana u menzi 132, a mesečna 3.960 dinara.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.