Izvor: Danas, 04.Jul.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže isplatu zaostalih zarada

Kragujevac - Više desetina zaposlenih u Javno-komunalnom preduzeću „Gradska groblja“ u Kragujevcu protestovalo je juče u zgradi gradske uprave, ispred kabineta gradonačelnika Radomira Nikolića, zahtevajući isplatu između šest i čak dvanaest zaostalih zarada. Poslednji put radnici JKP “Gradska groblja” primili su 30 odsto od januarskih plata.

Umesto gradonačelnika Nikolića, koji je zajedno sa svojim zamenikom na godišnjem odmoru, sa pobunjenim radnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << JKP “Gradska groblja” juče je razgovarao predsednik Skupštine grada Milan Urošević, koji im je kazao da rešenje za poslovno-finansijsku agoniju tog preduzeća treba tražiti u smanjenju broja zaposlenih kroz socijalni program i svođenju zarada na minimalac.

On je pritom istakao da prihodi JKP “Gradska groblja” iznose 5,5 miliona dinara mesečno, a da je samo za bruto zarade 116 zaposlenih neophodno oko sedam miliona dinara. Gradska uprava je, prema njegovim rečima, više očekivala od menadžmenta firme, koja je jedino lokalno javno-komunalno preduzeće koje je od grada dobilo subvenciju od šest miliona dinara, od čega je tri već prebačeno na njegov račun.

Predsednik Skupštine grada je zaposlenima u “Gradskim grobljima” predložio da se ponovo sastanu naredne sedmice. Nezadovoljni radnici najavljuju, međutim, da će se i narednih dana okupljati i protestovati u zgradi gradske uprave.

Socijalna situacija u Kragujevcu sve je eksplozivnija. Pored zaposlenih u “Gradskim grobljima” ovde su u protestu i prekobrojni radnici Zastave kojima su, retroaktivnom primenom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju doživotno umanjene penzije i do 20 odsto, bune se i lokalni taksisti koji od nadležnih u gradu i predsednika Vlade Aleksandra Vučića zahtevaju da se uvede red u njihovoj delatnosti, u kojoj, kako tvrde, vladaju haos i bezakonje. Nezadovoljni su i zaposleni u svim gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i većini ustanova. Nisu zadovoljni ni radnici Zastavine fabrike oružja, koji slove za najveće bundžije srpskog radništa.

Da li Kragujevcu predstoji vruće socijalno leto, ostaje da se vidi.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.