Teslin čudesni svet

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslin čudesni svet

Izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta", iz muzeja Nikole Tesle u Beogradu, otvorena je u galeriji kragujevačkog Narodnog muzeja. Postavka hronološki i tematski dokumentovano prati Teslin život, školovanje, početne godine američkog perida rada, dostignuća i priznanja.

U galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu otvorena je izložba pod nazivom "Teslin čudesni svet elektriciteta".

Čudesan put i blištava dela Nikole Tesle još kao dečak u rodnom Smiljanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pun vanvremenskih ideja i genijalnih zamisli, koračao je ka ostvarenju svojih snova. Hidrocentrala na Nijagari, radio, sistem daljinskog upravljanja, začeci bežičnog prenosa - izumi i pronalasci koji su zadivili i promenili svet.

Kako je govorio, izumi su bili ceo njegov život i njima je sve bilo podređeno. Težak i uzvišen stvaralački rad u oblasti nauke i tehnike, istraživačke beleške, patentne crteže, brižljivo je arhivirao i čuvao do kraja života.

Prebogata zaostvaština, čiji je deo, prikazan na postavci u Kragujevcu, sadrži oko 160 hiljada listova arhivske građe, koja se čuva u muzeju Nikola Tesla.

"U Muzeju Nikole Tesle čuvaju se i knjige iz njegove lične biblioteke, fotografije, prepiske, Tesline lične stvari, mnogobrojna dokumenta i  tehnički predmeti koje je izumeo. Interesantno je da je Nikola Tesla u Beogradu proveo samo 31 sat, ali je želeo da njegova zaostavština, posle smrti, bude u prestonici Srbije. To je i učinjeno, zahvaljujući njegovom sestriću koji je bio Teslin zakonski naslednik, pa je Muzej osnovan 1952. godine", kaže kustos Muzeja Nikole Tesle.

Srpski i svetski naučnik, građanin sveta, hvaljen i osporavan, radio je i stvarao u korist čovečanstva. Muzej sa njegovim imenom vraća mu dug, izlažući Tesline izume širom sveta.

"Do sada smo ovu izložbu prikazali u 22 zemlje na četiri kontineta. Videlo ju je više od milion ljudi. Interesovanje za život i delo genijalnog naučnika je veliko, posebno do 2006. godine kada je obeleženo 150 godina od njegovog rođenja. Ljude i danas intersuje šta je sve Tesla učinio za razvoj savremene civilizacije i tehnologije koju danas poznajemo", kaže kustos muzeja.

Teslin čudesni svet koji je stvorio elektricitet, na njegov rođendan 10. jula u Njujorku. Pesnik u nauci, kako su ga amerikanci nazivali, tu je stvorio dela koja su spojila tri veka i dva milenijuma.

Izložba u Kragujevcu biće otvorena u narednih mesec dana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.