Izvor: RTS, 03.Avg.2021, 14:03

"Tako mali da bi u srce stali"- Kompanija "Delez" donirala sredstva za neonatološke jedinice

Najveći trgovinski lanac u zemlji kompanija "Delez" Srbija donirala je UNICEF-u 200.000 evra za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u našoj zemlji.
Ovo je ove godine najveća donacija privatnog sektora koja će omogućiti nabavku prvog transportnog vozila za decu i aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Centru za neonatalogiju u Kragujevcu kao i jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Institutu za zdravstvenu zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada.

Donacijom će se obezbediti i stručna edukacija lekara, medicinskih sestara i saradnika za primenu najnovijih znanja i procedura u neonatologiji.
"Ovo je prvo transportno vozilo namenjeno prevremeno rođenim bebama i deci uzrasta do 18. godina. Izuzetno važna donacija za naš Centar i Kliniku za pedijatriju koji su sada opremljeni da pružaju negu najugroženijim prevremeno rođenim bebama u situacijama kada je svaki trenutak ključan za njihovo preživljavanje. Ogromna je zahvalnost svih nas koji brinemo o prevremeno rođenim babama, trgovinskom lancu "Delez" Srbija koji je prepoznao važnost ove kampanje i donirao značajna sredstva. Veliko hvala i UNICEF-u koji je godinama uz nas i od koga smo od početka ove godine dobili već dva reanimaciona stola, tri inkubatora i pet infuzionih pumpi", izjavila je direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković.
Transportno vozilo će omogućiti da najugroženija prevremeno rođena i bolesna novorođenčad na vreme i bezbedno stignu do najbliže jedinice za neonatalnu intenzivnu negu i time se omogući njihovo preživljavanje i stručno zbrinjavanje.
Stručna edukacija lekara, medicinskih sestara  i saradnika doprineće da sve jedinice za intenzivnu neonatalnu negu dosegnu evropske standarde u ovoj oblasti i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.
"Uvek smo veoma ponosni i srećni kada smo kao kompanija u prilici da pružimo podršku lokalnoj zajednici u kojoj živimo i radimo. Neonatalne jedinice su izuzetno važan segment zdravstvenog sistema i zato je donacija namenjena njihovoj modernizaciji temelj zdravijeg i lepšeg odrastanja budućih generacija i dece iz Kragujevca, Vojvodine, kao i ostalih krajeva Srbije. Pandemija virusa i poslednje dve godine pokazale su nam koliko je važna solidarnost sa onima kojima je potrebna podrška, ali i da jedino odgovornim pristupom i udruživanjem možemo pokrenuti značajne inicijative i učiniti naše okruženje boljim mestom za život" - rekao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanje "Delez" Srbija.
Saradnja trgovinskog lanca Delez Srbija i UNICEF-a započeta je prošle godine kada je pokrenuta kampanja "Račun zaokruži, život produži" u okviru koje kupci zaokruživanjem računa u Maxi, Mega Maksi, Tempo i Šop & gou prodavnicama svakodnevno pružaju podršku prikupljanju sredstva za opremanje i modernizaciju neonatalne službe u Srbiji.
"Podrška kompanije Delez Srbija je izuzetno važna za UNICEF Srbija, jer predstavlja odraz istinskog poverenja između dva partnera i zajedničku viziju kako da se podrže najosetljiviji članovi našeg društva, a to su svakako prevremeno rođene bebe. Ovom donacijom značajno ćemo unaprediti stepen opremljenosti neonatalne službe u Srbiji i omogućiti da deci u Srbiji, bez obzira na mesto stanovanja, budu dostupni najbolji uslovi za lečenje tj. njihov opstanak i razvoj", izjavila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.
Kako je dodala, pored najsavremenije opreme u koju spada i transportno vozilo i drugi medicinski aparti koje ćemo nabaviti zahvaljujući vrednoj donaciji kompanije Delez Srbija, za svu decu jednako je važno da uvek, a posebno u situacijama njihove najveće osetljivosti, kao što su prevremeno rođenje i bolest, osiguramo da kontakt sa majkom tj. roditeljima bude stalan jer je ključan za stimulaciju razvoja deteta, a time i njihovo brže i uspešnije ozdravljenje.
"Zato u okviru donacije nastojimo da modernizacijom intenzivnih nega ojačamo kapacitete i institucija i profesionalaca za primenu najviših standarda u neonatologiji koji uključuju i principe porodično orijentisane razvojne nege", rekla je Kostadinova.
Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.
Tokom ovih pet godina, UNICEF je  uložio 53.210.532 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji  i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju "Tako mali da bi u srce stali".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.