Tako blizu, a žive kao na planini

Izvor: Politika, 11.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tako blizu, a žive kao na planini

Iako je udaljeno svega pet kilometara od centra grada, kragujevačko naselje Jezero, formirano pre više od trideset godina, još nema asfaltirane puteve, gasnu i kanalizacionu mrežu

Kragujevac – Komunalnih problema u Kragujevcu je sve manje, mnoga prigradska naselja sada imaju široke i asfaltirane ulice, prošla je ili se gradi vodovodna i kanalizaciona mreža, a do velikog broja domaćinstava stigao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i gas. Ipak, žitelji pojedinih mesta na obodu grada i danas muku muče sa izlokanim putevima i septičkim jamama do kojih kamioni ne mogu da se probiju i očiste ih. Jedno od takvih je i naselje Jezero.

Iako formirano pre više od trideset godina, kroz ovaj deo MZ Vinogradi još nije prošao gasovod, a uskim ulicama, pogotovo u jesenjim i zimskim mesecima, nemoguće je proći kolima. Da paradoks bude veći, naselje je smešteno tik uz jezero u Šumaricama, koje je omiljeno izletište i kupalište Kragujevčana, a od centra grada udaljeno je svega pet kilometara.

– Ulice su toliko uske da se kolima jedva mimoilazimo, a kad padnu prve kiše pojave se ogromne rupe koje je nemoguće zaobići. Autobusi ovuda više ne prolaze, pa do najbliže stanice, koja je udaljena dva kilometra, moramo peške. Najteže je kad se neko razboli, jer kola hitne pomoći zimi nikako ne mogu da se probiju do naših kuća. Nekoliko puta smo morali na rukama da nosimo komšije – priča sedamdesettrogodišnji Vladan Pavlović, jedan od najstarijih žitelja ovog naselja.

Na njegovu, ali i žalost još stotinak domaćinstava, blatnjave ulice u naselju Jezero neće biti asfaltirane ni ove godine.

– Lokalna samouprava rešava komunalne probleme, ali ovo naselje nije ušlo u ovogodišnji plan Preduzeća za izgradnju grada – izjavio je za „Politiku“ član Gradskog veća za komunalna pitanja Zoran Jovanović, koji je žitelje naselja Jezero pozvao da se prvo obrate nadležnima u mesnoj zajednici kojoj pripadaju.

Iako je polovina domaćinstava još pre pet godina odvojila novac za uvođenje gasa, a reč je o sumi od oko 750 evra po jednom priključku, „smederevci“ i grejalice na struju i dalje čine sastavni deo njihovog pokućstva.

– Ja se grejem na struju. Nemam više snage da se bakćem sa drvima – kaže sedamdesetdvogodišnji Momčilo Milojević.

Prema saznanjima „Politike“, projekat za gasovodnu mrežu kroz naselje Jezero odavno je završen, postoji i građevinska dozvola, ali tender za izvođača radova, za sada iz nepoznatih razloga, nije raspisan.

– Ili im ne treba naš novac, u šta je teško poverovati, pogotovo u trenutku kad zbog cene opada interesovanje za gas, ili je u pitanju nešto drugo. Da li smo za političare koji vode grad malo glasačko telo, pa više pažnje usmeravaju na neka druga, veća naselja – pita se Pavlović.

Što se tiče kanalizacione mreže, u JKP „Vodovod i kanalizacija“ kažu da je najveći deo problema vezan za ovo naselje rešen. Prioritet je, kažu, bilo jezero u Šumaricama, budući da je trpelo veliku štetu usled izlivanja otpadnih voda iz septičkih jama.

– Prvi pojas oko jezera smo rešili i tu postoji kvalitetna kanalizaciona mreža, ali naselje iznad jezera se stalno širi i mi ne možemo sve odjednom da uradimo. Postoje planovi, ali lokalna uprava mora da donese odluku da se krene u realizaciju posla, a potrebna su i sredstva kojima „Vodovod“ ne raspolaže – objasnio je za naš list tehnički direktor ovog preduzeća Novica Milošević.

Iako sa brdašca iznad jezera u Šumaricama izgleda kao da je Kragujevac nadohvat ruke, žitelji naselja Jezero će, po svemu sudeći, i ovu zimu morati da prežive u uslovima koji vladaju na mnogo višim nadmorskim visinama.

Brane Kartalović

objavljeno: 12.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.