TAKMIČENJE ŽETELACA U KNIĆU

Izvor: Kurir, 05.Jul.2011, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAKMIČENJE ŽETELACA U KNIĆU

KRAGUJEVAC - U Kniću će u sredu biti organizovana manifestacija "Zlatni otkos" u ovkiru koje će se u ručnom košenju pšenice takmičiti deset ekipa iz Šumadije koje broje po tri člana, izjavio je šef odseka za poljoprivredu u toj šumadijskoj varošici Nebojša Arsenijević.

Naglašavajući da će prvoplasirana ekipa sa tog takmičenja učestvovati 9. jula na republičkom takmičenju žetelaca u Subotici, Arsenijević je podsetio da se "Zlatni otkos" održava u okviru manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Zlatno zrno Šumadije".

"Takmičari će se u ručnom košenju pšenice nadmetati na privatnoj parceli kraj Gružanskog jezera, a ocenjivaće se, ne toliko brzina, koliko proces otkosa, počev od načina košenja, preko slaganja otkosa do vezivanja", naveo je Arsenijević.

On je dodao da će na manifestaciji u ručnom otkosu pšenice učestvovati stotinu učesnika, među kojima su, kako je rekao, predstavnici Vlade Srbije, opština Šumadije, književnici, novinari i muzičari, dok će se u takmičarskom delu nadmetati tridsetak poljoprivrednika.

"Zlatni otkos" Šumadije održava se u okviru manifestacije "Zlatno zrno Šumadije" koja će ove godine biti održana 30. jula u Kniću.

Od pre osam godina kada je počela ta manifestacija svake godine održava se u jednoj od opština Šumadijskog okruga u čast hlebnog žita i žeteoca. Tokom njenog trajanja poljoprivredni proizvođači takmiče se u više kategorija - ručnom košenju pšenice, najboljem prinosu, u najviše predatoj pšenici ovlašćenim skladištima i najviše požnjevenih površina.

"U prethodnih sedam godina praksa je bila da se istovremeno, na kraju žetve, organizuju 'Zlatni otkos' i 'Zlatno zrno Šumadije' što ove godine nije slučaj zato što smo želeli da pobednici u ručnom košenju pšenice imaju priliku da se nadmeću na republičkom takmičenju u Subotici", objasnio je Arsenijević.

Manifestacija "Zlatno zrno Šumadije" dobitnik je republičke nagrade Zadružnog saveza Srbije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.