Svirali smo u Srbiji više puta, sviđa mi se ovde

Izvor: B92, 24.Jun.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svirali smo u Srbiji više puta, sviđa mi se ovde"

Sastav “Thievery Corporation” ponovo je posetio Srbiju, ovoga puta kao gosti “Arsenal festa” u Kragujevcu, gde su sinoć nastupili u okviru druge večeri festivala, a publici ni kiša nije smetala da đuska uz jedinstven miks roka, hip-hopa, indijskog trip-hopa, bosa nove, daba, regea, asid džeza.

“Bili smo ovde više puta, u Beogradu smo svirali na Kalemgdanu, pa na Exit festivalu. Sviđa mi se ovde”, kaže osnivač benda “Thievery Corporation” Rob Garza.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Od 1996. godine objavili su osam studijskih albuma, okupljajući širok spektar saradnika, umetnike različitih kulturnih, društvenih i političkih biografija, pevajući na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom, persijskom, portugalskom, rumunskom i hindu, što svedoči o različitim muzičkim uticajima koji se očitavaju u njihovom zvuku.

Osnivače Roba Garzu i Erika Hiltona povezala je zajednička ljubav prema klupskom životu, ali i ploče sa dabom, bosa novom i džezom.

“Kada smo počinjali, imali smo mnogo starih ploča, neke su bile sa džezom, neke sa muzikom Jamajke, Brazila i krenuli smo da spajamo različite zvuke, da eksperimentišemo. Želeli smo da vidimo kako hip-hop ide sa brazilskom muzikom ili indijska gitara sa rokom”, objasnio je Garza Tanjugu.

“Samo smo krenuli da vidimo šta će se desiti i naš današnji zvuk je rezultat toga”, dodao je on.

Grad Vašington, iz koga dolaze, mesto je, kako kaže, susreta različitih kultura i uticaja.

“Ima mnogo ambasada, ljudi iz različitih zemalja, restorana najraznovrsnijih nacionalih kuhinja, u barovima se čuju najrazličitiji zvuci, tu su različite kulture, ukusi... Mi bismo išli od bara do bara i pozivali pevača iz Kolumbije ili Argentine da nam se pridruži u studiju i snimi pesmu. Sve je tako počelo”, rekao je Garza uoči nastupa na “Arsenal festu”.

Nakon kompilacije “Sounds from the Verve Hi-Fi” sa džezom, bosa novom i latin džezom, albuma “The Rićest Man in Babylon”, nešto mračnijeg “The Cosmic Game”, zatim “Culture of Fear”, “Saudade”…, u januaru objavili su novi album “The Temple of I&I”, koji su snimali na Jamajci.

“Erik je bio sa svojom verenicom na Jamajci, pozvao me je i rekao: Odseli smo u mestu koje je mnogo lepo, imaju i studio za snimanje. Šta misliš da dođeš na Jamajku i snimimo album? Dopala mi se ideja, proveli smo tamo dve sedmice, smanjili smo ritam sekciju i čuje se uticaj jamajske muzike, ali smo se malo vratili i prvim albumima i elektronskom zvuku”, rekao je Garza.

“Thievery Corporation” su poznati i po tome što se ne libe da javno istupe sa stavovima o različitim društveno-političkim temama - od rata do “eskploatišućih trgovinskih sporazuma”, zastupajući ljudska prava i programe za rešavanje problema gladi u svetu.

Garza smatra da ne postoji izgovor da se javno ne izrazi stav o svemu što se dešava u svetu, od rata i agresije do ekonomske krize i da je teško zatvoriti oči pred svetom koji “gori oko nas”.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Garza: Živimo u odlučujućem trenutku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2017, 09:07

Sastav "Thievery Corporation" ponovo je posetio Srbiju, ovoga puta kao gosti "Arsenal festa" u Kragujevcu, gde su nastupili u okviru druge večeri festivala, a publici ni kiša nije smetala da đuska uz jedinstven miks roka, hip-hopa, indijskog trip-hopa, bosa nove, daba, regea, asid džeza..."Bili smo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.