Svetski matematičari u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Maj.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski matematičari u Kragujevcu

Kragujevački Prirodno-matematički fakultet, naredna tri dana biće domaćin matematičarima iz svih krajeva sveta koje je u naš grad doveo 14. Srpski matematički kongres (SMAK). Kongres koji je ocenjen kao najveći naučni događaj međunarodnog karaktera u Srbiji tokom ove godine, svečano je otvoren danas u hotelu “Kragujevac“. U ime grada Kragujevca, učesnike je pozdravio prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Srpski matematičari, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i kragujevačke naučnike su ove godine postigli zavidne rezultate u ovoj nauci, objavivši veliki broj naučnih radova u eminentnim svetskim časopisima, i svoje fakultete i univerzitete doveli na prestižnu Šangajsku listu. Grad Kragujevac se simbolično zahvalio dodelom Đurđevdanske nagrade, Prirodno-matematičkom fakultetu.  Kragujevac je danas grad matematike i centar čudesnog sveta brojeva, domaćin matematičarima iz svih krajeva sveta - rekao je prof.dr Nedeljko Manojlović.

Prema rečima predsednice Organizacionog odbora Kongresa, prof.dr Marije Stanić, program počinje popodne i odvijaće se po radionicama i sekcijama. Radionice drže predavači po pozivu sa vodećih svetskih univerziteta i namenjene su, pre svega, studentima doktorskih studija. Danas se održava radionica iz funkcionalne analize, sutra iz teorije grafova i nauke o podacima, dok je trećeg dana radionica iz algebarske topologije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.