Svečani prijem za popisivače

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Dec.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečani prijem za popisivače

Svečani prijem za popisivače koji su učestvovali u procesu ozakonjenja bespravno izgrađenih objekata u Kragujevcu, održan je danas u Svečanom salonu zgrade Grada. Grad Kragujevac je jedan od najuspešnijih primera u Srbiji, jer je od početka primene Zakona o ozakonjenju, koji je usvojen pre godinu dana, popisao najveći broj nezakonito izgrađenih objekata. Taj veliki posao do sada je završen u tri katastarske opštine, a popisano je 45 000 objekata.

Ovo je izuzetno veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i važan posao kako za državu tako i za lokalnu samoupravu, rekao je Vitomir Nedeljković član Gradskog veća za lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacione komisije za sprovođenje popisa. Nismo uspeli sve da popišemo u predviđenom roku, jer je po našem mišljenju zakonodavac odredio kratak rok, ali nastavljamo posao. Procenjuje se da na teritoriji Kragujevca postoji oko 60 000 objekata koji bi trebalo da se ozakone, tako da prema našim procenama za popis preostaje oko 15 000 objekata. Zbog toga je grad Kragujevac u septembru povećao broj ekipa sa 10 i 20 sa ukupno 40 popisivača, koji se trenutno nalaze u naselju Stanovo i Mala vaga. Nedeljković se zahvalio popisivačima koji su vredno radili na terenu, kao i kolegama u Kancelariji za ozakonjenje gde su obrađivani podaci sa terena, što su shvatili ozbiljnost i važnost ovog posla, poželevši im srećne novogodišnje i božićne praznike.

Prijemu je prisustvovala Biljana Ilić-Stošić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Miroslava Petrović, načelnik sektora za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, Jakša Simićević, načelnik Katastra  i dr.

Prema rečima Biljane Ilić Stošić, načelnice Šumadijskog okruga, Grad Kragujevac je na prvom mestu po broju popisanih objekata. Realno rok za završetak popisa bio je27. novembra ali nijedan grad nije uspeo da završi popis u tom roku, pa su rokovi produženi. Paralelno se razmatra mogućnost da dodatni broj popisivača bude radno angažovan kako bi se ovaj posao završio na vreme. Interes države je da se popiše sve, da se zna sta imamo i sta nemamao, interes lokalnih samouprava je ono od čega primate plate, da ljudi plate taksu za ozakonjenje, porez na svoju imovinu, a interes građana je da konačno budu vlasnici svoje imovine, da mogu da stave hipoteku na svoju imovinu, uzmu kredit. Veliki posao ste preuzeli na vaša pleća i taj veliki posao ste uradili besprekorno - istakla je Biljana Ilić Stošić.

Miroslava Petrović, načelnik sektora za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, priseća se kako su tekle pripreme za ovaj veliki posao od javnog značaja i kako su se Kragujevčani brzo organizovali, vremenom stvorili timsku atmosferu u uhvatili se u koštac sa poslom.

Zakon je stupio na snagu poslednjih dana novembru. U decembru smo pravili pripreme, dok je januar bio taj udarni mesec kada smo stupili u kontakt sa Jakšom, načelnikom Katastra i kad je on predložio način popisa pomoću tableta jer nismo imali satelitski snimak. Onda smo se svi udružili i došli do materijala i opreme koju ste vi dobili 8. februara, kada ste krenuli na teren. Govorim ovo iz zahvalnosti kolegama sa kojima smo razvili divnu saradnju. U početku je bilo jako teško. Obezbediti svima tablet računare i materijal, javne nabavke nisu bile sprovedene, sami smo štampali liflete. Jedino je Kragujevac u popisnu listu uneo godinu izgradnje objekta zato što smo sve detaljno iščitali i želeli da uspemo u ovom poslu - priseća se Miroslava.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.