Sutra festival “Tragom Teslinih otkrića“

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Maj.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra festival “Tragom Teslinih otkrića“

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu i Prirodno-matematičkim fakultetom organizuje festival pod nazivom “Tragom Teslinih otkrića“ koji se održava sutra, 18. maja, na Prirodno-matematičkom fakultetu. Program festivala najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Grada.

- Lep jubilej je pred nama, ceo svet slavi 160 godina od rodjenja jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << od najvećeg naučnika i pronalazača svih vremena. U Srbiji se nizom prigodnih manifestacija obeležava ovaj datum, a takođe i grad Kragujevac festivalom “Tragom Teslinih otkrića“ učestvuje u obeležavanju ovog značajnog jubileja zajedno sa Univerzitetom u Kragujevcu i Prirodno-matematičkim fakultetom. Grad Kragujevac je podržao ovaj festival jer smatramo da je to nešto najmanje što možemo da uradimo za jednog od najboljih svetskih naučnika čiji su izumi izmenili sliku sveta u kome danas živimo. Takođe, na taj način prisećamo se ljudi koji su na neki način zadužili našu zemlju, slavimo stvaralaštvo i na taj način dajemo putokaz budućim generacijama - rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 11 časova u sali Prirodno-matematičkog fakulteta. U ovom delu nastupiće umetnica Svetlana Spajić, ženska-pevačka grupa “Nikola Tesla“, monolog Nikole Tesle izvešće glumac Čedomir Štajn, a gost iz muzeja “Nikole Tesle“ iz Beograda održaće kratko predavanje.

Nakon svečanog otvaranja, u holu Instituta za fiziku biće otvorena izložba replika Teslinih patenata. Pored radova koji su uradili studenti fizike biće izloženi i radovi studenata sa drugih fakulteta i iz srednjih škola, tako da je ovaj festival ujedno i jedna vrsta takmičenja gde ćemo na kraju proglasiti najbolje replike. Nagrade za najbolje radove biće dodeljene 11. juna u Knjaževsko-srpskom teatru, gde će u holu pozorišta ponovo biti izloženi najbolji studentski i učenički radovi - kaže Srećko Trifunović, dekan PMF-a.

Izložba replika Teslinih patenata u holu Instituta za fiziku biće otvorena u 12:30 sati, odmah nakon svečanog otvaranja.

Prema rečima prof. dr Srećka Trifunovića, dekana PMF-a, početna ideja je bila da se festival posvećen Nikoli Tesli organizuje u saradnji sa Univerzitetom iz Banja Luke. Na kraju je dogovoreno da se centralna proslava koja će biti organizovana na rodjendan Nikole Tesle, 10. jula održi u Banja Luci na kojoj će učestvovati predstavnici grada Kragujevca i Univerziteta.

U okviru umetničkog dela festivala, sutra, od 19 časova, u Svečanoj sali PMF-a nastupiće glumci SKC-a koji će odigrati igrokaz o Nikoli Tesli, Voja Spasić, operski pevač sa “Arhangelima“, ženska pevačka grupa “Nikola Tesla“, pevačka grupa “Studenac“, folklorni ansambl “Svetozar Marković“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Otvoren festival posvećen Tesli na PMF-u

Izvor: Kragujevac.rs, 18.Maj.2016, 15:31

Festival pod nazivom “Tragom Teslinih otkrića“, danas je svečano otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu. Povodom 160-godišnjice od rođenja velikog naučnika, festival su zajednički organizovali Prirodno-matematički fakultet, kragujevački Univerzitet i Grad Kragujevac...- Tesla je Prometej...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.