Susret najboljih u Galerija „Rima”

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret najboljih u Galerija „Rima”

U Kragujevcu će ove godine biti predstavljeno stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, Dušana Otaševića, Emerika Feješa, Zdravka Joksimovića...

Kragujevac – Za kratko vreme Galerija „Rima” postala je institucija kulture koja nadilazi okvire lokalnog značaja. O tome najbolje svedočeizuzetno posećene izložbe i objavljene monografije. Zahvaljujući ovoj galeriji, Kragujevčani i gosti grada imali su prilike da se susretnu i upoznaju sa delovima opusa nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od najznačajnijih likovnih stvaralaca sa ovih prostora, kao što su Ljubica Cuca Sokić, Marko Čelebonović, Ilija Bašičević Bosilj, Vladimir Veličković, Aleksandar Tomašević, Nikola Koka Janković, Mrđan Bajić, Branko Filipović Fila, Ivan Radović, Ivan Tabaković, Dragoljub Raša Todosijević, Đorđe Ivačković...

„Rima” je otvorena 2008. godine, a njen osnivač i vlasnik Aleksandar Milojević, sada, sa dovoljne vremenske distance, može da kaže kako je to bilo „idealno vreme za dobar početak”.

– Stupili smo na scenu u trenutku kada su naše najznačajnije institucije kulture u oblasti likovne umetnosti, Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej u Beogradu, praktično, van funkcije, dok mnoge druge galerije, iz raznoraznih razloga, tavore. Nimalo nisam srećan zbog toga, ali te i takve okolnosti su nam, priznajem, išle u prilog. No, i pored toga, morali smo da zasučemo rukave – navodi Milojević, ističući u prvi plan angažman mlade istoričarke umetnosti iz Kragujevca Nevene Martinović, koja je kustos galerije.

Zajedno sa iskusnijom koleginicom Irinom Subotić, Martinovićeva je uradila jednu od dve monografije koju je izdala „Rima”. Reč je o „Pastelima Ljubice Cuce Sokić”. Autor druge monografije je profesor književnosti na kragujevačkom Filološko-umetničkom fakultetu, dr Slobodan Lazarević, čije je „Stvaralačko komponovanje” posvećeno delu Vladimira Veličkovića.

– Naša namera je da svake druge godine objavimo monografiju jednog našeg umetnika, a trenutno je u pripremi monografija Đorđa Ivačkovića – otkriva Milojević u razgovoru za „Politiku”.

Postavke u galeriji „Rima” odražavaju dva, odnosno jedan kombinovani izlagački koncept, kaže naš sagovornik, objašnjavajući da je reč o predstavljanju domaćih stvaralaca, kako onih koji više nisu sa nama, tako i „živih, a ostvarenih”, koji skupa čine umetničke repere, ne samo srpske kulture. Ovo opredeljenje bi u budućnosti moglo biti donekle izmenjeno, odnosno dopunjeno povremenim izložbama stranih slikara i vajara, budući da je glas o „Rimi”, kako navodi Milojević, odjeknuo i van granica naše zemlje, o čemu svedoči i gostovanje slovenačkog umetnika Jože Ciuha.

Pasteli Ljubice Cuce Sokić, koje je predstavila Galerija „Rima”, bili su izloženi u Galeriji SANU u Beogradu, kao i u nekoliko drugih umetnički relevantnih prostora u Srbiji. Za ovu godinu, „Rima” je pripremila nekoliko „iznenađenja”, kaže Milojević, poručujući da će sve brojniji prijatelji ove galerije, u mesecima koji dolaze, moći da uživaju u delima Nedeljka Gvozdenovića, Dušana Otaševića, Emerika Feješa, Zdravka Joksimovića i drugih značajnih slikara.

Brane Kartalović

objavljeno: 21.01.2012.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Susret najboljih u Galeriji „Rima”

Izvor: Politika, 21.Jan.2013, 15:37

U Kragujevcu će ove godine biti predstavljeno stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, Dušana Otaševića, Emerika Feješa, Zdravka Joksimovića.. ..Kragujevac – Za kratko vreme Galerija „Rima” postala je institucija kulture koja nadilazi okvire lokalnog značaja. O tome najbolje svedočeizuzetno...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.