Stojanović ponovo dekan uprkos aferi „Indeks”

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović ponovo dekan uprkos aferi „Indeks”

Nadam se da će prava istina o ovoj aferi uskoro izaći na videlo, izjavio dr Predrag Stojanović. Trebalo je sačekati sa izborom dekana dok se ne utvrdi da li su sumnje osnovane ili ne, kaže Drago Kos, savetnik Agencije za borbu protiv korupcije

Prof. dr Predrag Stojanović, jedan od optuženih u aferi „Indeks”, juče je ponovo izabran za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Njegov protivkandidat bio je nekadašnji prorektor Univerziteta u Kragujevcu i najstariji u zvanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << redovnog profesora dr Zoran Ponjavić.

– Na sednici je bilo prisutno 29 članova Nastavno-naučnog veća, ja sam dobio 18 glasova, a jedan listić je bio nevažeći. Moj kolega Ponjavić je dobio 10 glasova – potvrdio je za naš list dr Stojanović, čiji drugi mandat počinje 1. oktobra.

Jedan od članova veća, koji je insistirao na anonimnosti, kaže, međutim, da je interesantno da su za novog tj. starog dekana, od 18 osoba koje su glasale za Stojanovića, čak 14 sa optužnice „Indeks”, a da je njegov protivkandidat bio ugledni profesor, koji nema veze za ovom aferom i po čijem „porodičnom pravu” se radi i u Beogradu i u Nišu.

Da podsetimo, u aferi „Indeks” koja je otkrivena u februaru 2007. godine, optuženo je 87 osoba (profesora, studenata i posrednika izvan nastavnog osoblja). Prema optužnici, profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela – od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Prolazne ocene su ovde, prema navodima, koštale od 100 do 1.500 evra, a diploma se mogla dobiti za od 12.000 do 16.000 evra ili nov BMV 320 D.

– Ja ne želim da komentarišem optužnicu, mesto za to je sud. Mi se nismo ovim povodom oglašavali tri godine i mislim da je krajnje vreme da javnost stavi prst na čelo. Nadam se da će istina uskoro izaći na videlo i da će biti skinuta stigma sa fakulteta koji je pre svega jedna stabilna kuća – rekao nam je dr Stojanović.

Drago Kos, savetnik Agencije za borbu protiv korupcije ovim povodom kaže da je, uz uz puno poštovanje pretpostavke nevinosti, kod imenovanja ljudi na tako odgovorne funkcije kao što je dekan (i to čak dekan Pravnog fakulteta) trebalo ispoljiti maksimalnu opreznost.

– Optužnica naime znači ne samo da je policija uverena da su bila počinjena krivična dela, nego i da tužilac smatra da za sumnju postoji dovoljno dokaza. Najmanje šta je moralo da se desi je pomeranje izbora dekana do vremena, kad će biti jasno da li su sumnje osnovane ili ne, odnosno, kad će osumnjičeni biti osuđen ili oslobođen od strane suda – ističe Kos.

Na svim univerzitetima u Srbiji u toku su izbori za nove dekane i rektore, čiji mandati počinju 1. oktobra.

S. Gucijan

objavljeno: 19.05.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužen u aferi "Indeks" ponovo dekan

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Maj.2012

Dosadašnji dekan i redovni profesor za javne finansije i javno pravo Predrag Stojanović, optužen u aferi 'Indeks', ponovo je izabran za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Optužen u aferi Indeks, ponovo izabran za dekana

Izvor: Blic, 19.Maj.2012

Savet Pravnog fakulteta u Kragujevcu izabrao je za dekana te visokoškolske ustanove dosadašnjeg dekana i redovnog profesora za javne finansije i javno pravo Predraga Stojanovića, izjavio je danas Tanjugu sekretar tog fakulteta Miloš Marković..."Savet fakulteta je Stojanovića izabrao na jučerašnjoj...

Nastavak na Blic...

Optužen u aferi "Indeks" - ponovo izabran za dekana

Izvor: S media, 19.Maj.2012

Savet Pravnog fakulteta u Kragujevcu izabrao je za dekana te visokoškolske ustanove dosadašnjeg dekana i redovnog profesora Predraga Stojanovića, koji je jedan od 87 optuženih u aferi "Indeks", koja je otkrivena pre pet godina i još je bez sudskog epiloga...Nastavak suđenja u aferi "Indeks"..Profesori...

Nastavak na S media...

Optuženi u aferi "Indeks" ponovo dekan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2012

KRAGUJEVAC/BEOGRAD -..Savet pravnog fakulteta u Kragujevcu izabrao je za dekana te visokoškolske ustanove dosadašnjeg dekana i redovnog profesora Predraga Stojanovića, koji je jedan od 87 optuženih u aferi "Indeks", koja je otkrivena pre pet godina i još je bez sudskog epiloga...Savet fakulteta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ponovo dekan, a optužen za 'Indeks'

Izvor: medio.rs, 20.Maj.2012, 02:03

Za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu ponovo je izabran dosadašnji dekan Predrag Stojanović, koji je jedan od 87 optuženih u aferi „Indeks.

Nastavak na medio.rs...

Stojanović ponovo dekan Pravnog fakulteta

Izvor: Šumadija Press, 20.Maj.2012

Na sednici Saveta koja je održana u petak, za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu ponovo je izabran dosadašnji dekan Predrag Stojanović.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.