Statueta Joakim Vujić Andrašu Urbanu

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statueta Joakim Vujić Andrašu Urbanu

Reditelj iz Subotice, direktor pozorišta "Deže Kostolanji" Andraš Urban, dobitnik je statuete "Joakim Vujić" za 2014. godinu, koju kragujevački Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Dobitnik statuete "Joakim Vujić" za 2014. godinu je Andraš Urban reditelj iz Subotice i direktor pozorišta "Deže Kostolanji".

O dodeli statuete je odlučivao žiri koji su činili reditelj i umetnički direktor kragujevačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozorišta Nebojša Bradić, glumac Vlastimir Đuza Stoiljković, direktor kragujevačkog Teatra Vojo Lučić, dramaturg Marija Soldatović i glumac Miloš  Krstović.

U obrazloženju žirija, navodi se da su predstave koje režira, pozorište koje je osnovao i vodi i festival koji kreira, najbolja preporuka za dobijanje statuete sa imenom i likom osnivača srpskog tetra.

"Urban prodire u savremeni teatar, traga za pozorištem strasti, brzine, dinamike i prevazilazi nacionalne suženosti. Njegove predstave, teze interkulturalnosti, a ne multikulturalnosti. Nastaju iz potrebe da se postave važna pitanja epohe u kojoj živimo," navodi se u saopštenju žirija.

Prsten sa likom Joakima, pripao je Milanu Rusu, reditelju i direktoru Srpskog pozorišta iz Budimpešte, a Medaljon sa likom Joakima Vujića, Kulturnom i dokumentacionom centru Srba u Mađarskoj.

U Budimpešti je pre dva veka prikazana prva pozorišna predstava na srpskom jeziku.

Upravo, prva profesionalna pozorišna predstava Joakima Vujića na srpskom jeziku, pod nazivom "Kreštalica" izvedena je 1813. godine  u tadašnjoj Pešti u pozorištu Rondela. Otuda duboke veze između kragujevačkog i srpskog pozorišta u Mađarskoj, koje je uspostavio Joakim Vujić.

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar godišnje nagrade dodelio je glumici Katarini Mitrović i inspicijentu Nikoli Stevoviću.

Svim laureatima, priznanja će biti uručena na Dan teatra, 15. februara.

rts.kragujevac@rts.rs

+381 34 335 542
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.