Stanovi za mlade naučnike u Kragujevcu

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi za mlade naučnike u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu raspisao je konkurs za davanje u zakup stanova mladim naučnicima i istraživačima. Izgrađeno je 210 stanova, od kojih je 25 odsto za strane profesore i istraživače. To je prvi put da naučnici sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu imaju priliku da pod povoljnim uslovima dođu do stana i još jedan vid podrške Vlade naučnicima u Srbiji.
Marko, Milica i Anica, su mladi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doktorandi i saradnici na različitim fakultetima sa naučno-istraživačkim referencama. Imaju i porodice, ali ne i svoje stanove.

"Doktorirarao sam u inostranstvu, vratio se na svoj fakultet, konkurišem da bih rešio problem stambenog pitanja i da se posvetim nauci u budućem radu", kaže Marko Živanović sa PMF-a u Kragujevcu.
Milica Nikolić sa kragujevčkog FIN-a živi kao podstanar i kaže da bi joj odgovarala kirija u tom stanu zato što je trenutno niža od one koju plaća.
Stanovi su od 35 i po i 70 kvadrata, zakupnine znatno niže od tržišnih, uz mogućnost otkupa, na kredit, i do 40 godina. Investiciju od oko sedam milona evra iz kredita Evropske banke, finansira država. Grad je ustupio zemljište.
"Ta inteligencija je potrebna gradu, investitorima koji su u gradu, onima koji će tek doći i mi ćemo zbog toga nastaviti da ulažemo u Univerzitet i mlade naučnike", kaže Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca.
Vlada Srbije ulaže i u kvalitet, nova znanja i tehnologije. Tako se u Kragujevcu grade Centri izvrsnosti, a u planu je i naučno tehnološki park.
"Tu će mladi ljudi raditi na istraživačkim projektima, iz oblasti biotehnologija, IT sektora i sistem inženjeringa. Mladi istraživači će, kroz taj deo, praktično da ostanu ovde, u zemlji i da rade slično kao da su u inostranstvu", kaže Nenad Filipović, v. d.rektora Univerziteta u Kragujevcu.
A na inostranom tržištu vrednovanja naučnih dostignuća, na Šangajskoj listi, posle beogradskog i Univerziteti u Nišu i Kragujevcu. Društvo zasnovano na ekonomiji znanja, zahteva reforme i donosi dva nova Zakona u nauci.
"Jedan kojim se osniva Fond za nauku i koji treba da finansira najbolje istraživače i drugi je novi Zakon o nauci i istraživanjima, koji treba suštinski da ojača naše naučno-istraživačke organizacije", kaže pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazić.
Ulaganje u znanje i ideje, garant je sigurne budućnosti nauke i razvoja države.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.