Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2024, 20:24

Šta " Sretenje " znači Srbima?

Sretenje, odnosno 15-ti februar, u novovekovnoj srpskoj istoriji jedan je od najznačajnijih datuma. Uoči tog dana 1804-te otpočeo je prvi srpski ustanak u Orašcu, dok je 1835-te izglasan sretenjski ustav, prvi liberalni akt na Balkanu. U tadašnjoj prestonici kneževine Srbije - Kragujevcu, na dan kad je donet ustav održana je i prva predstava, a Joakim Vujić je osnovao prvo srpsko pozorište, čime je udaren i temelj novog kulturnog buđenja našeg naroda.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na današnji dan, 15. februar

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 01:05

1115 - Papa Paskal II priznao je red Malteških vitezova osnovan u Jerusalimu, gde su pored crkve Svetog Jovana imali samostan i azil za bolesnike i putnike. Kasnije su dobili zadatak da brane Svetu zemlju...1573 - U Zagrebu je, nakon sloma seljačke bune, pogubljen vođa ustanka Matija Gubec...1763...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.