Srbija najtoplija u Evropi! (FOTO)

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija najtoplija u Evropi! (FOTO)

Sa izmerenih 37 stepeni u hladu, Smederevska Palanka bila je juče najtoplija u Evropi. Talas tropskih vrućina nije mimoišao ni Beograd, Ćupriju, Jagodinu, Kragujevac, Niš...

GALERIJA SLIKA

Građani Srbije pamtiće 11. jul kao jedan od najtoplijih dana u godini. Kako je Tanjugu saopšteno u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, danas u 14 sati u Smederevskoj Palanci izmereno je 37 stepeni u hladu, a samo stepen manje zabeleženo je u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Beogradu.

U Hitnoj medicinskoj pomoći u Novom Sadu je, zbog velikih vrućina, do 14 sati imala oko 50 intervencija, što je nešto više nego obično, izjavio je šef smene dr Vitomir Lončarević.

Pomoć je najčešće pružana starijim osobama zbog kolapsa jer i u ovim ekstremno visokim temperaturama vazduha oni uglavnom piju iste doze lekova za pritisak, rekao je Lončarević i naglasio da bi, u dogovoru sa svojim izabranim lekarom trebalo da koriguju terapiju.

On je savetovao građanima, u prvom redu hroničnim bolesnicima i starijima, da bez preke potrebe ne izlaze napolje u najtoplijem delu dana a ukoliko moraju, onda obavezno da zaštite glavu od sunca i da nose bocu s vodom.

Neophodno je ovih dana, kad su dnevne tempetature od 33 do 37 stepeni, vremenskim uslovima prilagoditi ishranu i garderobu, odnosno izbegavati jaku hranu i nositi lakšu odeću, prostorije redovno provetravati i piti što više tečnosti i to najbolje negazirane mineralne vode, savetuju u toj medicinskoj službi.

Požari prete celoj Srbiji

Rashladite dete u vrelim letnjim danima

Pakao u Americi!

Zbog vrućine i u Jagodini ekipe Službe hitne pomoćiimaju pune ruke posla, Vatrogasci su u punoj pripravnosti, a na bazenima Akva paraka je više od 3.500 kupača. Građani se rashlađuju i u Velikoj Moravi, iako epidemiolozi to ne preporučuju.

Kombajneri od 13 do 15 sati prekinuli su žetvu pšenice, građevinari radove na višespratnicama, a u ZOO vrtu radnici rashlađuju životinje i kaveze šmrkovima vode.

Gradske ulice gotovo prazne. Temeperatura u Ćupriji izmerena u 12,30 sati je bila 35 stepeni Celzujsovih, izjavila je Tanjugu dežurni metereolog Svetlana Ribač, dok je u Jagodini, u hladu, stepen niža.



Dežurni u Službi hitne pomoći rekli su da je među pacijentima koji su kolabirali na ulici bilo i mlađih osoba, i savetuju da se ne izlazi po suncu, a kada moraju da se adekvatno zaštite.

Oni su napomenuli da su sanirali i nekoliko manjih povreda kupača na bazenima Akva parka.

Direktor Akva parka Zoran Gligorijević izjavio je da je u nedelju, u akvaparku bilo 5.200 kupača sa plaćenom ulaznicom i oko 300 penzionera koji su boravili u organizovanoj poseti. Do podneva ulaznice za bazene Akva parka, kojih je šest, kupilo je 3.500 kupača, iako je radni dan.

Lekari Hitne pomoći u Kragujevcu u poslednjih 48 sati imali su 20 intervencija na terenu što je neuobičajeno mnogo za prvih pet sati jutarnje smene, izjavila je dežurni lekar Miroslava Mišić. Prema njenim rečima, lekari su intervenisali na ulicama zbog kolapsa građana, ali i u preduzećima "Gradske tržnice" gde je pozlilo jednom radnku što je bio slučaj i u "Zastava alatnici".



Prognoza: I sutra vrelo!


Meteorolozi najavljuju da će i danas biti vrelo, sa temperaturama do 36 stepeni. Duvaće slab do umeren, severni i severozapadni vetar.

Opširnije OVDE

(Tanjug) FOTO:Beta
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.