Srbija dobija Centar za matične ćelije

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobija Centar za matične ćelije

KRAGUJEVAC - Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da će ugovor o izgradnji jedinstvenog Centra za matične ćelije u Kragujevcu biti potpisan krajem januara naredne godine.

Naglašavajući da je reč o prvom centru takve vrste u Srbiji, ministar Đelić je posle razgovora sa rukovodstvom i profesorima Medicinskog fakulteta u Kragujevcu izjavio je da je načelno reč o investiciji od oko devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << miliona evra.

Podsetivši da je 2. marta ove godine potpisan aranžman sa evropskom investicionom bankom u vrednosti od oko 200 miliona evra, Đelić je naveo "da je veoma jasno naznačeno da će deo tih sredstava biti upotrebljen za izgradnju Centra za matične ćelije u Kragujevcu".

Genetičar svetskog glasa profesor Miodrag Stojković rekao je da će Centar za matične ćelije biti Institut za edukaciju mladih naučnika, ali i banka matičnih ćelija, odnosno mesto gde će se proizvoditi matične ćelije za lečenje različitih degenerativnih bolesti.

Takođe, dodao je Stojković, Centar će imati i cilj da se razvija i da raste kako bi za deset-dvadeset godina bio najbolji u regionu.

- Ne radi se samo o nacionalnom već i o internacionom Institutu koji treba da pruži ne samo medicinsku pomoć nego i perspektivu naučnicima - ocenio je Stojković.

Naglašavajući da će se Centar graditi u neposrednoj blizini Medicinskog fakulteta, na parking prostoru, dekan te ustanove Nebojša Arsenijević ocenio je da će Centar značiti i podizanje naučnog istraživačkog rada tog fakulteta.

- Centar će podići i kvalitet rada zdravstva u Kragujevcu, a posebno će mnogo značiti za postdiplomce, profesora i naučne istraživače - rekao je Arsenijević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.