Spoljno-trgovinski suficit Šumadije najveći u Srbiji, iznosi 195 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:22

Spoljno-trgovinski suficit Šumadije najveći u Srbiji, iznosi 195 miliona evra

Privreda Šumadijskog upravnog okruga je za prvih sedam meseci ove godine ostvarila spoljno-trgovinsku razmenu u iznosu od jedne milijarde i pedeset i jednog miliona evra. U istom periodu ovaj region ostvario je i najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji u iznosu od preko 195 miliona evra. I pored neizvesne situacije na tržištu prerađivačka industrija uspela je da zadrži proizvodnju ali i inostrane partnere.

Kragujevačka fabrika nameštaja "Forma Ideale’’ u godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jubileja kada slavi 25 godina poslovanja uspela je da i pored neizvesne situacije na tržištu izazvane pandemijom učestvuje u ukupnom izvozu srpske industrije nameštaja sa čak 21 odsto.

Nikola Ružičić, PR menadžer kompanije "Forma Ideale" kaže: "Ono što je suštinski važno to je da smo imali neometani proces proizvodnje tokom pandemije uz poštovanje svih bezbednosnih mera i zadržali smo taj kontinuitet proizvodnje što je jako važno zbog plasmana nameštaja na izvozna tržišta i njih je da podsetim 55 u ovom trenutku za nameštaj Forma Ideale a naš nameštaj se plasira na čak četiri kontinenta."

Spoljno-trgovinski suficit regiona Šumadije je najveći u Srbiji i iznosi čak 195 miliona evra za prvih sedam meseci.

Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore u Kragujevcu kaže: "Ovaj značajan spoljno-trgovinski suficit pre svega govori da je izvozno orijentisana prerađivačka industrija uspela i u veoma kompleksnim uslovima da zadrži veoma značajnu proizvodnju, da zadrži svoje ključne partnere pre svega u Evropskoj Uniji jer preko 80 % izvoza privrede Šumadijskog upravnog okruga ide ka EU."

Situacija izazvana korona virusom i pored velikih potresa na tržištu omogućila je i stvaranje novih mogućnosti.

Saša Ćurčić, koordinator za industriju Regionalne privredne komore u Kragujevcu napominje: "To pre svega vidimo u delu auto industrije gde se faktički sada pojedini programi proizvodnje premeštaju sa udaljenih tržišta iz Azije i Južne Amerike ka proizvođačima u Jugoistočnoj Evropi i u narednih tri do pet godina očekujemo da će to pozitivno da se odrazi na proizvodnju u okviru auto industrije u ovom delu Evrope."

Ipak neizvesnost nastala pandemijom najviše brine manje preduzetnike i srednja privredna društva koja su i najviše okrenuta ka domaćem tržištu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.