Spasavanjem jednog Grad upropaštava druga preduzeća

Izvor: JužneVesti.com, 29.Feb.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasavanjem jednog Grad upropaštava druga preduzeća

Zbog pozajmice niškom JKP “Gorica” od 12,6 miliona dinara, “Objedinjena naplata” mora da uzme kredit za tekuće potrebe, a “Parking servis” je zbog slične pozajmice zatražio novac od kolega iz Kragujevca. U Gradskom veću kažu da oni nisu krivi.

Ovih dana izvršitelji dolaze na vrata JKP “Gorica” i popisuju sve što je preostalo, pa i vozila za sahranjivanje.

I pored brojnih reorganizacija i finansijskih injekcija, na današnji dan račun ovog preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je u blokadi od 72,2 miliona dinara. Tone sve dublje, a zbog nemogućnosti da pozajmljeno vrati, sa sobom vuče i ona preduzeća koja su mu, po preporuci Gradskog veća, pomagala.

Jedno od njih je i “Objedinjena naplata” čije je rukovodstvo od Gradskog veća zatražilo odobrenje za podizanje kredita od 2 miliona dinara, jer su, kako stoji u obrazloženju, došli u problem sa tekućom likvidnošću, drugim rečima, otežano je svakodnevno poslovanje.

Direktorka Jelena Stojanović kaže da bi zaduženje trebalo da bude u rangu dozvoljenog minusa.

U prethodnoj godini smo potpisali ugovor o pozajmici i to je dodatno otežalo poslovanje. Kredit od 2 miliona dinara nije veliko zaduženje i pitanje je da li će biti iskorišćen, ali je neophodan za sigurnije poslovanje - kaže Stojanovićeva.

Prvi čovek “Parking servisa” Marko Janković kaže da zbog toga nije bilo para za redovno poslovanje, pa su morali da se pozajmljuju od “Parking servisa” Kragujevac.

Pošto smo dali novac JKP “Gorica” mi nismo imali dovoljno para da na kraju godine uplatimo PDV, pa smo morali da pozajmimo - rekao je Janković.

Najveći teret pao je na Javno komunalno preduzeće “Mediana” koje je, pored pomoći od 80 miliona dinara, moralo da primi i većinu radnika “Gorice”. Direktor Bratislav Vučković je rekao da će sve odluke Grada biti ispoštovane, jer “Mediana” može da podiže kredite, ali je naglasio “da to ne može da traje beskonačno”.

Podsetimo, na jednoj od poslednjih sednica niške Skupštine, zbog velikih problema i dugovanja “Gorica” je reorganizovana, pa je jedan deo radnika prešao u “Medianu”, jedan deo u “Parking servis”, a neki su ostali u “Gorici” koja brine samo o grobljima.

To nije bila odluka ili preporuka Gradskog veća, već su to preduzeća kao samostalna pravna lica u okviru nekih svojih relacija dogovarali. Verovatno je “Gorica” priložila neke menice - kaže Slavković.

Međutim, i u zahtevu za kredit “Objedinjene naplate” jasno piše da su pozajmice date na preporuku Veća, a slični zaključci upućeni “Parking servisu” i “Mediani” doneti su na sednici koja je održana 10. decembra prošle godine.

Ovo nije prvi put da Veće beži od odgovornosti.

Podsetimo, oni su se ogradili i od mogućnosti da smene rukovodstvo “Gorice” govoreći da su nenadležni i prebacili su to na Skupštinu Grada. I Skupština se proglasila nenadležnom prebacujući to na Odbor za imenovanja, a u Odboru kažu da oni ne mogu ništa bez odluke Nadzornog odbora preduzeća.

I dok svi prebacuju odgovornost, Nadzorni odbor ćuti, preduzeće uvećava blokadu svog računa, izvršitelji popisuju, a radnici ne primaju platu.

Račun Fudbalskog kluba Radnički trenutno je u blokadi na 11,8 miliona dinara, a i ovom sportskom udruženju je “Objedinjena naplata” pozajmila novac, i to 2,6 miliona dinara.

Pitanje da li će Radnički i kada vratiti novac "Objedinjenoj naplati", jer već ima svoja dugovanja prema igračima zbog čega je bio jedini klub Superlige kome su u prethodnom prelaznom roku zabranjeni transferi.

Slavković kaže da pozajmice prema Radničkom ne želi da komentariše, ali da je imao “lični stav” i tvrdi da na Veću takva odluka nije doneta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.