Školski pribor za predškolce i prvake romske nacionalnosti

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Avg.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školski pribor za predškolce i prvake romske nacionalnosti

Kragujevac predstavlja primer dobre prakse kada je reč o uključivanju romske dece u pripremni predškolski program, koji predstavlja ulazak u redovni obrazovni sistem. I ove školske godine, grad Kragujevac je podržao inicijativu Obrazovno-kulturne zajednice Roma «Romanipen» da predškolce i prvake romske nacionalnosti daruje paketima školskog pribora i udžbenika.

Ovo je inicijativa koja je započela pre osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << godina koju je naša organizacija pokrenula u okviru primene Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja obrazovnog statusa romske populacije u gradu Kragujevcu. Ove godine smo opremili 108 mališana, tačnije 40 predškolaca i 68 prvaka. Nama je ovo važna inicijativa kako bismo na najbolji način deci obezbedili sve što im je neophodno, školski pribor, udžbenike, radne listove za pripremni predškolski program kako bi se deca nesmetano uklopila u obrazovni sistem i dobila druge vidove podrške kroz sistem - kaže Božidar Nikolić, izvršni direktor Obrazovno-kulturne zajednice «Romanipen».

Prema njegovim rečima, pokrenut je točak podrške i promena kada je reč o obrazovnom sistemu kako bi se poboljšao obrazovni status Roma na svim nivoima obrazovanja. Obrazovno-kulturna zajednica «Romanipen» će u saradnji sa drugim relevantnim institucijama u gradu inicirati i druge programi podrške, pre svega kroz podršku porodici i podršku ostajanju dece u školskom sistemu.

Ove godine grad je podržao projekat OKZ «Romanipen» u iznosu od 236 400 dinara što je bilo dovoljno za 108 paketića školskog pribora. Grad Kragujevac je primer dobre prakse međusektorske saradnje koja svedoči o tome da se sve veći broj romske dece uključuje u pripremni predškolski program i ostaje u redovnom obrazovnom sistemu. Ovo je jedan od načina da im pružimo podršku i da im poručimo da je obrazovanje jedan od ključnih faktora u životu svakog čoveka - kaže Lela Petrović, načelnik Odeljenja za socijalnu zaštitu grada Kragujevca.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udžbenici za Rome prvake

Izvor: Akter, 28.Avg.2015

Obrazovno-kulturna zajednica Roma "Romanipen" iz Kragujevca i pred početak ove školske godine, podržala je predškolce i prvake romske nacionalnosti darujući im pakete sa školskim priborom i udžbenicima..Izvršni direktor Obrazovno-kulturne zajednice "Romanipen" Božidar Nikolić rekao je da je...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.