Sindikati Zastave i Ministarstvo ekonomije bez dogovora

Izvor: Blic, 28.Dec.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati "Zastave" i Ministarstvo ekonomije bez dogovora

KRAGUJEVAC - Pregovori predstavnika Ministarstva ekonomije i delegacije Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" završeni su večeras bez konkretnog dogovora uz pojedine izmene ranije ponuđenog predloga, ali će radnici sutra ipak protestovati ispred gradske skupštine, izjavio je predsednik tog sindikata Zoran Mihajlović.

Prema njegovim rečima, državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sindikalcima predočio da jedina izmena koja je moguća u odnosu na ranije ponuđeni predlog Ministarstva za rešavanje statusa oko 1.600 radnika jeste da proces prekvalifikacije umesto 18 meseci traje dve godine, kao i da se koriguju iznosi primanja u tom periodu.

"Nismo dobili nikakvu pisanu ponudu već samo usmene predloge u današnjim pregovorima u kojima nam je Ćirić dao garancije da će radnici koji prođu tu obuku i prekvalifikaciju imati prioritet u dobijanju posla kod Fijatovih kooperanata", rekao je Mihajlović.

Mihajlović je precizirao da je predlog Ćirića da radnici u naredne dve godine, koliko bi trajala prekvalifikacija, u prvih šest meseci dobijaju po 25.000 dinara, u narednih još šest meseci po 22.000 a u poslednjih 12 meseci po 18.000 dinara.

"Ovo jeste neko poboljšanje, ali s obzirom na to da Ministarstvo ekonomije ostaje pri stavu da radnici već od 4. januara treba da napuste fabriku i pređu na tržište rada, o daljim aktivnostima odlučiće sami radnici i njihova odluka biće saopštena na skupu ispred gradske skupštine", rekao je Mihajlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.