Silovanje Srbije

Izvor: Politika, 24.Apr.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silovanje Srbije

Šta je zajedničko studentu iz Kragujevca, knjigovescu iz Beograda i sudiji iz Smedereva? Na prvi pogled teško je izvući zajednički imenitelj, ali ima ga, ako se zainatimo i napregnemo da bi uočili vezu. A veza je baš poučna i opominjuća.

Student iz Kragujevca uči u okviru viktimologije na Pravnom fakultetu u ovom šumadijskom gradu, srpskom gigantu automobilske industrije da i žrtve silovanja bogami imaju udela u nedelu u kojem učestvuju pasivno.

Onima koji nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << baš načisto, valja da se objasni da je viktimologija naučna disciplina koja se bavi ulogom žrtve u zločinu. Silovatelj dakle kad bira žrtvu koju će da napastvuje, između one zabrađene i one u izazovnoj mini-suknji, bira uvek ovu drugu.

Jer „žrtva silovanja najčešće sama daje doprinos krivičnom delu i to svojim nepromišljenim ponašanjem”, baš tako piše u udžbeniku koji mora da se nauči kako bi student dobio šesticu ili više. Burke u Šumadiji nisu baš uočena pojava a ni moda.

Autor udžbenika, redovni profesor ovog fakulteta „na glasu” indirektno, upravo to preporučuje. Proizilazi tako da bi naočite građanke od nasrtaja na sopstveno telo samo obučene i zabrađene sigurno povećale svoju bezbednost.

Takav stav i paranaučni pristup u viktimologiji odavno je prevaziđen. Koliko sadašnjih i budućih tužilaca, policajaca i sudija stiče takvo znanje a samim tim i postupanje na takav način, može samo da uplaši „futuriste”.

I u krivičnom zakonu po definiciji silovanja žrtva mora da dokazuje da se to dogodilo. Sve to se uči u akademskoj ustanovi iz koje je dobar broj predavača optužen da je za pare prodavao ocene i diplome.

E, sad tu uključujemo sudiju iz Smedereva koja zbog takozvanog izmeštanja (da ne bi bilo u Kragujevcu zbog objektivnosti) ne može već sedam godina da okupi profesorsku bratiju koja je optužena pa da ih osudi ili oslobodi, već kako dokazi nalažu.

Zvuči kao digresija, ali su u Hrvatskoj svoju aferu „Indeks” po matrici sličnoj našoj, počeli posle nas i završili odavno a profesore ekskomunicirali sa katedre. Naši profesori i dalje rade, kao da se ništa nije desilo.

Bojim se, da naša afera ne zastari, kao što se priča, ili da kaznu popije portir ili ložač na tom fakultetu.

Jer tako je knjigovezac (ženskog pola) zbog krađe testova za prošlu maturu zaradila godinu dana zatvora, a u ustanovi iz koje je tu strogo čuvanu tajnu iznela, tvrde da je to uradila iz altruizma. Ko ne zna šta je to, neka otvori rečnik i vidi pod „A”. I jedina je zvanično kriva zbog tog megaskandala.

Još nekoliko dana važeći ministar prosvete oglasio se povodom te presude da je važna edukativna uloga sankcije. Zatvorska kazna je izrečena „ne samo za nauk njoj, već i celom društvu”. Ministar opominje celo društvo pomalo kasno, jer „odliv mozgova” iz Srbije je najveći u Evropi. A i šire.

Ozren Milanović

objavljeno: 24/04/2014
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.