Šest srpskih Ustava u Kragujevcu

Izvor: Blic, 14.Feb.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest srpskih Ustava u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, u kragujevački Narodni muzej juče je dopremljeno svih šest Ustava Kneževine i Kraljevine Srbije. Oni su posebno za ovu priliku po prvi put u istoriji zajedno izneseni iz depoa Državnog arhiva i preneti u Kragujevac, gde je pre 176 godina, za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, 15. februara 1835. godine usvojen prvi Ustav Srbije, poznat kao Sretenjski ustav.

Državni istorijski dokumenti od neprocenjive >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrednosti su dopremljeni iz Beograda pod jakim obezbeđenjem, a Ustave će, izložene u vitrinama muzeja, građani imati prilike da vide do 22. februara, posle čega će biti vraćeni u depoe Arhiva. Originale Ustava je gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću uručio direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić i rekao da je ovo jedinstvena prilika da „građani mogu da vide ovo istorijsko i državno blago na jednom mestu".

Pored Sretenjskog ustava, u Narodnom muzeju su izloženi i Turski ustav iz 1838, Namesnički ustav iz 1869, Ustav Kraljevine Srbije iz 1888. godine, Aprilski ustav iz 1901. i Ustav Kraljevine Srbije iz 1903. Najdragoceniji eksponat u ovoj jednistvenoj postavci, Sretenjski ustav, poznat je kao jedan od prvih demokratskih ustava toga vremena, koji je pisan po uzoru na francuske ustavne povelje i belgijski ustav.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.