Šest srpskih Ustava prenešeno iz državnog arhiva u Kragujevac

Izvor: Blic, 13.Feb.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest srpskih Ustava prenešeno iz državnog arhiva u Kragujevac

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije u kragujevački Narodni muzej danas je dopremljeno svih šest Ustava Kneževine i Kraljevine Srbije.

Oni su posebno za ovu priliku po prvi put u istoriji zajedno iznešeni iz depoa državnog arhiva i preneti u Kragujevac, gde je pre 176 godina, za vreme vladavine Kneza Miloša Obrenovića, 15. februara 1835. godine, usvojen prvi ustav Srbije, poznat kao „Sretenjski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustav".

Državni istorijski dokumenti od neprocenjive vrednosti su dopremljeni iz Beograda pod jakim obezbeđenjem, a Ustave će, izložene u virinama muzeja, građani imati prilike da vide do 22. februara, posle čega će biti vraćeni u depoe arhiva.

Originale Ustava je gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću

uručio direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić, i rekao da je ovo

jedinstvena prilika da „građani mogu da vide ovo istorijsko i državno

blago na jednommestu".

Pored Sretenjskog ustava, u Narodnom muzeju su izloženi i Turski ustav iz 1838. godine, Namesnički ustav iz 1869. godine, Ustav Kraljevine Srbije iz 1888. godine, Aprilski ustav iz 1901. godine i Ustav Kraljevine Srbije iz 1903. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.