Satarom, kašikarom ili nožem nasrću na doktore

Izvor: Blic, 17.Sep.2015, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Satarom, kašikarom ili nožem nasrću na doktore

Dejan K. (41), koji je u ponedeljak izvadio bombu na klinici u Kragujevcu i pretio da će da raznese sve, sa sobom je poveo i 12-godišnjeg sina!

On je zatim izašao iz bolnice, a uhapšen je u selu Veliko Krčmare. Ručna bomba “kašikara” je nađena u šipražju pored kuće. Dejan K.je juče saslušan kod tužioca i određen mu je pritvor do 30 dana.

- Lekari su nezaštićeni, a taj čovek nije normalno postupio. Njegova majka je došla sa drugog odeljenja, a primedbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na lečenje nije bilo. Pitam se da li su bombe bombone, pa da ih svako nosi u džepu - kaže dr Goran Davidović, pomoćnik direktora kragujevačkog Kliničkog centra.

Zoran Nedeljković, šef obezbeđenja KC, napominje da je Dejan K. bio pijan, kao i mnogi koji dolaze.

- Svakodnevni su incidenti, ljudi dolaze i prete. Oduzimamo šrafcigere, sekirice, noževe... Dešavalo nam se da i pištoljem prete lekarima, da mašu nožem. Nose i satare, da se obračunaju sa lekarima ili da napadnu pacijente. Naš KC nema policijsko obezbeđenje i prepušteni smo sami sebi - kaže Nedeljković.

Prema podacima Lekarske komore Srbije, pacijenti i njihovi rođaci svakog meseca napadnu dvoje zdravstvenih radnika. Većina napada završi se lakšim povredama lekara i sestara. Bilo je i drastičnih slučajeva, kao ubistvo hirurga dr Slobodana Lukića (65) u Kraljevu, koga je na ulici upucao bivši pacijent Budimir M.

- Medicinski radnici nemaju status službenog lica, pa kada ih neko napadne, upućeni su na privatne tužbe. Zbog lakših povreda, tužilaštvo takve napade mahom tretira kao običnu tuču i lekare i sestre upućuje da privatno tuže - kaže dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije.

Ministarstvo odbilo predlog

Lekarska komora Srbije je pokušala da zaštiti zdravstvene radnike tako što bi se napad na dužnosti tretirao kao napad na službeno lice. Međutim, Ministarstvo pravde je odbilo taj njihov predlog.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.