Saradnja NALED-a i Kragujevca

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Jul.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja NALED-a i Kragujevca

Kragujevac kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, koji je svojevremeno među prvima u Srbiji dobio sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, sada je pred sličnim procesom odnosno u postupku regionalne sertifikacije. Sporazum o članstvu u regionalnoj mreži gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi potpisan je 2. decembra prošle godine.

Tim povodom, predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << NALED-a posetili su Kragujevac i sa predstavnicima Grada razgovarali ne samo o procesu  sertifikacije nego i o mogućnostima za saradnju između te dve institucije. Članovi Gradskog veća Minja Obradović zadužena za investicije i upravljanje projektima i Radomir Erić član veća za privredu, interesovali su se na kojim poljima i projektima bi grad Kragujevac i NALED, mogli da sarađuju u cilju privlačenja investitora.

Jedan od takvih vidova saradnje, kako je tom prilikom rekla Violeta Jovanović, član Izvršnog odbora NALED-a, je u uspostavljanju brzog, transparentnog i efikasnog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, što je jedan od najvećih problema ne samo za investitore, nego i za mala i srednja preduzeća ali i građane.

NALED je od 2015. godine, prema rečima Violete Jovanović, ušao u jednu novu fazu svog postojanja, tako što je direktno uključen u sprovođenje reformi. To znači da lokalne samouprave, preko ove organizacije, mogu direktno da pitaju šta i kako treba da rade u određenim oblastima od važnosti za njihovo funkcionisanje.

Jedna od tema razgovora, na sastanku koji je organizovala Gradska uprva za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj, bila je i proces sertifikacije grada Kragujevca na regionalnom nivou. U tom procesu potrebno je predstaviti sopstvene kapacitete, ali i šta lokalna samouprava treba da razvija u svom poslovanju, radi podizanja konkurentnosti u okruženju. Ocenjeno je, da je Kragujevac do sada dostavio dokaze, koji se tiču kvalitetnog poslovnog okruženja za oko 80 kriterijuma, svrstanih u 12 kategorija, počev od organizacionih kapaciteta za pružanje podrške privredi, preko efikasnog sistema za izdavanje građevinskih dozvola i upravljanje bazama podataka značajnim za privredu, do promocije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa, adekvatne infrastrukture i komunalnih usluga i primene informacionih tehnologija.

Kompletan proces, kako se očekuje, biće završen do kraja godine, kada bi Kragujevac trebalo da dobije regionalni setrifikat kao grad sa povoljnom poslovnom klimom, i to na period od dve godine.

Inače, u procesu regionalne sertifikacije nalazi se 15 gradova, a NALED je tim programom koji je nacionalni brend, pored Srbije obuhvatio Makedoniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.