Izvor: Kragujevac.rs, 13.Sep.2018, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Kragujevca i SANU

Izložba o Jovanu Stejiću, prvom Srbinu doktoru medicine u obnovljenoj Srbiji, otvorena je u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Autori postavke o jednom od najvećih prosvetitelja prve polovine 19. veka su Slavko Stepanović i Nenad Karamijalković. Ovo je prva izložba Istorijskog arhiva Šumadije u galerijskom prostoru SANU nakon više od 20 godina.

Otvaranje izložbe bila je prilika da predstavnici grada Kragujevca razgovaraju sa predsednikom SANU >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Vladimirom S. Kostićem o budućoj saradnji. U okviru pozicioniranja Kragujevca na kulturnoj mapi naše države, tokom jeseni predstavićemo se u Beogradu nizom programskih aktivnosti, kazao je Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. Pokušaćemo da promovišemo vrednosti i baštinimo tradiciju prve prestonice moderne Srbije. Već je dogovorena Izložba o Ljubomiru Ubavkiću - Penduli, gostovanje Knjaževsko - srpskog teatra u Narodnom pozorištu, promocija nove fotomonografije Šumadije i Pomoravlja, kao i nastup Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, krajem oktobra, u sali Kolarčeve zadužbine.

Na početak saradnje sa SANU gledamo sa puno optimizma, rekao je Bjeletić i dodao da će novoizgrađeni Legat Nikole Koke Jankvića biti mesto okupljanja najboljih srpskih umetnika. Programske aktivnosti SANU u Legatu, koji ima prostorne kapacitete da zadovolji njihove potrebe, značajno će oplemeniti kulturno - umetničke sadržaje u Kragujevcu. Razgovarali smo i o predstavljanju Kragujevca u oblasti savremenog stvaralaštva - likovne i muzičke umetnosti. Smatramo da imamo potencijal da zadovoljimo zahteve i kriterijume šire publike ali i akademske zajednice.

Izložba o Jovanu Stejiću koja je realizovana u partnerstvu sa kragujevačkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, grada Kragujevca i Saveza Srba u Rumuniji, u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti biće otvorena do 29. septembra.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.