Šansa za poljoprivrednike u Šumadiji

Izvor: Kragujevac.rs, 23.Apr.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa za poljoprivrednike u Šumadiji

Predstavnici kineske kompanije “CMEC“, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, predstavili su razultate preliminarne studije izvodljivosti projekta tova junadi u Srbiji i okvirni plan realizacije zainteresovanim poljoprivrednicima.

Posle ispitivanja tehničke izvodljivosti na terenu i posete klanicama, kao i analize standarda o uzgoju teladi, tretiranju otpada, obrade mesa rezultati studije pokazuju da će Kragujevac imati izuzetnu ulogu u izvozu mesa iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u Kinu. Na projektu će biti angažovano stotine domaćih stočara, a stvoriće se uslovi za zapošljavanje u srodnim oblastima uključujući snabdevanje stočnom hranom, veterinarske usluge, logistiku i građevinarstvo.

Preliminarno istraživanje koje smo obavili pokazuje da postoje dobri uslovi za rad, ali i određeni izazovi na koje treba odgovoriti. Već dugo se na kineskom tržištu prodaje junetina iz šest zemalja, među kojima su Australija i Argentina. Pošto mi želimo da otpočnemo izvoz srpske junetine na naše tržište potrebno je da se u početnoj fazi reše određeni problemi, pre svega da se obezbedi stabilan plasman junetine. U maju planiramo da osnujemo projektnu kompaniju u Srbiji, a nakon toga sa našim stručnjacima da formiramo nekoliko modela, koja ćemo ponuditi lokalnim poljoprivrednicima, tako da će oni moći da izaberu koji vid saradnje im najviše odgovara, rekao je Li Sjucjang, direktor predstavništva kompanije “CMEC“.

Prema rečima Saše Kostića, direktora Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, poljoprivredni proizvođači sa teritorij grada Kragujevca i Šumadije su vrlo zainteresovani za saradnju sa kineskim partnerom jer na taj način dobijaju siguran plasman, cenu i zagrantovan otkup. To je velika šanda da naši poljoprivrednici krenu u proizvodnju koja će biti zagarantovana. Centar za poljoprivredu će sarađivati sa svima koji su zainteresovani. Veliki potencijal je prisutan kod naših domaćina, jer ima prostora da se kapacitet proizvodnje kompletno popuni, kaže Kostić.

Domaći poljoprivrednici imali su priliku da čuju da je saradnja sa kineskim partnerom velika šansa za proizvođače koji umaju jedno do dva grla, jer neće biti ograničenja u količini. Takođe, ugovorni sporazumi biće dugoročni, u trajanju od nekolko godina, odnosno proizvodnih ciklusa.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.