SANU proglasila master rad Kragujevčanina Vladimira Baraća kao najbolji u prošloj godini

Izvor: RTS, 13.Maj.2020, 13:57

SANU proglasila master rad Kragujevčanina Vladimira Baraća kao najbolji u prošloj godini

Ovu nagradu dodeljuje Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti. A za nadarene učenike, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji od jeseni se otvara i smer za fiziku, koji već postoji u gimnazijama u Beogradu i Novom Sadu.
Prirodne nauke nisu bauk kaže dvadesetšestogodišnji Vladimir koji je na Institutu za matematiku diplimirao sa desetkom, a master rad kojim se znatno ubrzava procena opasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od zračenja, Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je najboljim originalnim naučnoistraživačkim  radom.

"To nam omogućuje da procenimo da li je i koliko neko zračenje opasno", objašnjava Vladimir. "Ja sam koristio metode mašinskog učenja, kolika je dubina i radijus tih tragova."
Profesori fizike i informatike su ponosni na studente poput Vladimira, a kažu ima ih dosta.
"Radom i angažovanjem, naši studenti uvek uspevaju da nađu rešenje koje se može primeniti u praksi", naglašava dr Nenad Stefanović, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.
Profesori ovog fakulteta su proteklih godinama, u saradnji sa školama, organizovali radionice i vežbe za osnovce i srednjoškolce, kako bi im što više približili fiziku. To je, na neki način, rezultiralo i novim smerom za  obdarene učenike za fiziku u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji na koji će biti upisano njih dvadesetoro.
"Na našem sajtu svi zainteresovani učenici mogu da pogledaju i uvežbaju zadatke koji bi bili dobra priprema za polaganje prijemnog ispita", kaže Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.
"Primenjena fizika je nešto što je vrlo aktuelno", podseća dr Violeta Petrović, profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, "mi imamo naše module fizike u informatici. Mislim da je izbor fizike pri usmeravanju pravi izbor."
Svim učenicima koji žele da upišu novi smer, savetuje se da počnu sa pripremama za prijemni ispit koji bi trebalo da se održi u junu. A nagrađeni Vladimir Barać poručuje: "Upisujte prirodne nauke!"
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.