Ronioci Kragujevca hrabro u dubinu

Izvor: B92, 09.Jul.2011, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronioci Kragujevca hrabro u dubinu

Kragujevac -- Da bi Kragujevčani mogli da se rashlade tokom leta, ronioci kluba podvodnih aktivnosti "Zastava" su zaronili u dubine Šumaričkog jezera ne bi li ga očistili.

Ronioci, koji svake godine čiste ovo jezero, kažu da se na dnu jezera može naći - skoro sve.

"Našli smo par burića, TV jedne godine, narod gubi, pada im sa brane, sve i svašta ima, ali očisti se uvek i spremi ", kaže Boris Vukomanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ronilac.

Spas od tropskih vrelina mnogi Kragujevčani pronalaze na Šumaričkom jezeru. Da bi ovo, kako ga od milošte nazivaju, "kragujevačko more” bilo spremno za kupališnu sezonu brinu se ronioci Kluba podvodnih aktivnosti "Zastava”, koji se često iz ljubavi prema ovom sportu nađu i u veoma rizičnim situacijama.

Ljubav prema ovom ekstremnom sportu, kragujevački ronioci ipak možda najbolje pokazuju na Šumaričkom jezeru, čije dno svake godine na Dan planete čiste, ali i ukazuju pomoć kada god je to potrebno.

"Voda čoveku stvara dobre emocije, to je humano i zdravo", kaže Miloš Stojanović, predsednik KPA "Zastava".

Pored čišćenja ronioci su povremeno i spasioci.

"Klub podvodnih aktivnosti Zastava već teću godinu u saradnju sa sportskim centrom Mladost organizuje ronioce spasioce, radi prevencije kupača, gde nismo imali nikakvih problema i radili smo sa velikim uspehom", kaže Nemanja Radišić, ronilac spasilac

Ovi hrabri momci iz Kragujevca su tu i za izazove na koje mnogi nisu uspeli da odgovore. Tako su krajem aprila ove godine iz jezera Gazivode na Kosovu izvukli telo tridesetsedmodišnjeg utopljenika sa dubine od 50 metara, do koje niko pre njih i pored brojnih pokušaja nije smeo da se spusti.

"Sama činjenica da je temperatura vode 4 stepena, a da je vidljivost nula, da orijentacije nema kako po visini tako i po stranama sveta, čine to ronjenje izuzetno opasno", kaže Uroš Maslak, ronilac.

Klub "Zastava” koji su pre dve i po decenije osnovali zaposleni u kragujevačkom gigantu danas broji tridesetak članova, od čega gotovo trećinu čine žene. Oni koji ovladaju veštinama ronjenja, spremni su da ponesu opremu nekada tešku i do 60 kilograma.

"Ronioci mogu da idu na prvi kurs ronjenja već sa 14 godina. Mi već imamo dosta mladih u klubu. Ja imam 62 godine, a još uvek mogu da ronim", kaže Miloš Stojanović, predsednik KPA "Zastava" .

Da bi se upoznale skrivene dubine voda, poput ovih koje su zabeležili prilikom boravka na Crvenom moru, kragujevački ronioci poručuju da je potrebno hrabro srce i dobra kondicija i dodaju da su uvek spremni da pomognu društvu kada za to postoji potreba.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ronioci čiste "kragujevačko more"

Izvor: Šumadija Press, 10.Jul.2011, 14:16

Da bi Kragujevčani mogli da se rashlade tokom leta, ronioci kluba podvodnih aktivnosti “Zastava” su zaronili u dubine Šumaričkog jezera ne bi li ga očistili.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.