Razmena iskustava u projektu “Psihijatrija u zajednici“

Izvor: Kragujevac.rs, 02.Dec.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena iskustava u projektu “Psihijatrija u zajednici“

U Savetovalištu za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kragujevac od 1. do 5. decembra održava se edukacija pod nazivom “Psihijatrija u zajednici“, koju u okviru projekta “Partneri za mentalno zdravlje ParTN&RS“ realizuje italijanska Asocijacija Trentino za Balkan.

Ova Asocijacija tri godine uz pomoć Caritasa u Srbiji realiazuje različite programe a “Psihijatrija u zajednici“ je deo projekta koji podržava Zdravstveni servis Autonomne provincije Trento čiji je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << da radom sa psihijatrijskim institucijama u Srbiji pruži asistenciju i trening na putu reforme sistema za zaštitu mentalnog zdravlja Srbije.

Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović navela je da lokalna samouprava grada Kragujevca podržava ovaj projekat jer je zajednički cilj da Savetovalište koje je osnovano prošle godine preraste u Centar za mentalno zdravlje. Edukacija tima Savetovališta početni je korak ka postizanju tog cilja, a studijskom razmenom koja bi prema rečima dr Gordane Damjanović trebalo da se dogovori u narednom periodu, želimo da dostignemo kriterijume i sadržaje usluga koje je regija Trentino u Italiji, kada je reč o unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici, gotovo dovela do savršenstva.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Matia Civico, poslanik Skupštine i član Saveta provincije Trentino je rekao da je razmena iskustava u psihijatriji jedno od polja gde su stvoreni uslovi za bolju saradnju jer postoji odnos poverenja koji može da pomogne u svakodnevnom radu.

Mauricio Camin, direktor Asocijacije Trentino za Balkan, naveo je da projekat “Partneri za mentalno zdravlje ParTN&RS“ ne predstavlja podučavanje već partnerstvo, odnosno pronalaženje rešenja za poboljšanje mentalnog zdravlja zajednice kroz zajednički rad predstavnika institucija i stručnjaka.

Za godinu dana koliko postoji, tim Savetovališta za mentalno zdravlje obavio je preko 300 terena, otpočeo rad na formiranju baze podataka i radio na promociji i prevenciji mentalnog zdravlja u zajednici. S obzirom na to Savetovalište sada radi u okviru specijalističke službe Doma zdravlja Kragujevac, lokalna samouprava grada Kragujevca će naredne godine Savetovalištu obezbediti adekvatan prostor i opremu čime će biti stvoren još jedan uslov da postane Centar za mentalno zdravlje.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Projekat za poboljšanje mentalnog zdravlja

Izvor: Šumadija Press, 03.Dec.2014, 12:25

U Savetovalištu za mentalno zdravlje kragujevačkog Doma zdravlja Kragujevac u toku je petodnevna edukacija pod nazivom “Psihijatrija u zajednici“.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.