Radnici plaćaju blokadu preduzeća

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici plaćaju blokadu preduzeća

Kragujevac -- Osnovni sud u Kragujevcu naložio je petorici članova štrajkačkog odbora preduzeća "Metal sistemi tehnika" da plate oko 118.000 dinara preduzeću "Vaker Nojson".

Oni moraju u roku od osam dana da plate kaznu zbog učešća u blokadi kapije i ometanja rada tog preduzeća u martu 2010. godine, saopšteno je danas.

Preduzeće "Vaker Nojson" zakupilo je deo fabrike "Metal sistemi", u kojem je obavljalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju delatnost.

Radnici "Metal sistema" su, prilikom protesta zbog loših uslova rada, blokirali kapiju svog preduzeća, ali su tako blokirali i redovne aktivnosti te firme.

Prema saopštenju Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, takvom presudom su stvoreni uslovi za dalji progon tih i drugih radnika koji su protestovali tražeći svoja prava.

"Zanemarene su činjenice da je štrajk bio zakonit i da ga je vodio sindikat a ne pojedinci", navodi se u saopštenju.

U sindikatu su podsetili da je štrajk bio izazvan privatizacijom za koju je ocenjeno da je bila nepravedna, kao i time što radnici više meseci nisu primali zarade.

"Radnici, od kojih su neki ostali bez posla, ili i dalje ne primaju zarade, obavezuju se tom presudom da plate troškove", navodi se u saopštenju.

Samostalni sindikat je pozvao odgovorne u državi da zaštite građane. "Posebno pozivamo političke partije koje slove za socijaldemokratske, da zaštite ove građane, koji su lošim privatizacijama i nefunkcionisanjem pravne države dovedeni u poziciju da se radikalnim metodama bore za svoja prava", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.