Radnici Staklare traže spas od stečaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Staklare traže spas od stečaja

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o predstečajnom postupku u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu zbog duga prema kompaniji "Veksilum Balkan" iz Čačka, koji zajedno sa kamatama prevazilazi 50 miliona evra.

Zabrinuti radnici održali su danas protest ispred fabrike stakla tražeći pomoć od države. Za pokretanje predstečajnog postupka radnici Srpske fabrike stakla saznali su prošlog petka.

U pitanju je potraživanje duga iz Ugovora o zajmu iz 2012. i 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine koji je napravila kompanija "Veksilum Balkan" iz Čačka sa bugarskom kompanijom "Glas industri", tada većinskim vlasnikom.

"Obraćamo se državi. Mislimo da je ovo 'Gordijev čvor' koji je neko trebao da razreši. Naš problem je izgleda bio imovinsko-pravni odnos nekog ko je kupio fabriku stakla i mi trenutno ni ne znamo zbog čega je došlo do duga koji je fantomski izrastao, koji je nemoguć i koji prevazilazi 50 miliona evra", kaže Živojin Matejić, predsednik Samostalnog sindikata.

To nije jedini dug koji paraćinska staklara ima. Oko 600 miliona dinara duguje Srbijagasu i EPS-u.

"Nama je cilj da fabrika radi, nas ne interesuje struktura i ko će da bude vlasnik fabrike. Nas interesuje samo da fabrika radi, da ne odemo u stečaj, da primamo zarade...", ističe Boban Nikodijević, predsednik sindikata Nezavisnost.

Srpska fabrika stakla ima 820 zaposlenih. Radnici fabrike slažu se sa tim da staklara može pozitivno da posluje ukoliko bi se rešili pravno-imovinski odnosi.

Privredni sud u Kragujevcu 18. maja odlučivaće da li postoji razlog za pokretanje stečajnog postupka. Do tada će radnici Srpske fabrike stakla tražiti pomoć i kako kažu moliti državu da ne zatvara oči pred gašenjem fabrike koja traje već 110 godina.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sindikat paraćinske Staklare: Plašimo se da ćemo svi na biro

Izvor: N1 televizija, 11.Maj.2017

Radnici "Srpske fabrike stakla" u Paraćinu, održali protest zbog mogućeg stečaja tog preduzeća. Traže od Vlade Srbije da spreči gašenje firme koja ima proizvode i tržište, i nema konkurenciju. Poznati dug fabrike je 50 miliona evra, kažu u sindikatu...Izvor: N1..Vlasniku staklare, bugarskom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.