Izvor: B92, 11.Avg.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Nibensa nastavljaju protest

Beograd -- Nezadovoljni radnici pet putarskih preduzeća iz "Nibens grupe" nastaviće proteste zahtevajući isplate zaostalih zarada i nastavak rada tih firmi.

Iz Samostalnog sindikata putara Srbije je saopšteno da putari ne žele da kažu na koji način će protestovati, pošto ih je policija juče sprečila da izađu iz kruga preduzeća i blokiraju radove na Koridoru 10.

U protestima će učestvovati zaposleni u preduzećima za puteve (PZP) "Vranje", "Niš", " >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kragujevac", "Beograd" i firmi Vojvodina put Bačka put.

Radnici "Bačka puta" su najavili da će mirno protestovati do petka i ispunjavati minimum radnih obaveza, a ako do tada ne dobiju plate, u ponedeljak, 15. avgusta, stupiće u štrajk.

Prema najavama iz Ministarstva za infrastrukturu Srbije, radnici "Nibensa" bi u petak trabalo da dobiju zarade.

Zaposleni u tri od ukupno pet putarskih preduzeća "Nibens grupe" započeli su u utorak, 9. avgusta blokade saobraćaja i radova na gradnji Koridora 10.

Računi preduzeća iz "Nibens grupe" blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, a većina radnika od marta nije dobila plate.

Banke, kojima "Nibens grupa" duguje oko 130 miliona evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševac, koju je kupio u privatizaciji.

Preduzeća iz grupe "Nibens" imaju više od 5.000 zaposlenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji auto-puta na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela auto-puta ka Crnoj Gori kod Ljiga.

Agencija za privatizaciju raskinula je 5. avgusta kupoprodajni ugovor za građevinsko preduzeće "Partizanski put", člana "Nibens grupe", jer vlasnik nije poštovao odredbe tog ugovora, potvrdio je danas Tanjugu portparol Agencije Dušan Belanović. Više o ovoj temi prošitajte na našoj strani Biz.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.