Radionica o pružanju prve pomoći ugroženima do dolaska Hitne pomoći

Izvor: Kragujevac.rs, 10.Mar.2018, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radionica o pružanju prve pomoći ugroženima do dolaska Hitne pomoći

U Edukativnom centru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, danas je održana radionica “Primeni prvu pomoć-spasi život“, koju je uz podršku grada Kragujevca realizovao Institut za javno zdravlje i Hitna pomoć.

Iako je edukacija o pružanju prve pomoći najuža delatnost Crvenog krsta Srbije, sa kojim mi veoma tesno sarađujemo, radionicu organizujemo jer nama, koji radimo u Zavodu za hitnu pomoć, kupljeno  vreme od trenutka kad neko izgubi svest i prestane da diše do dolaska Hitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pomoći, je izuzetno značajno. Ako se u blizini ugroženog nađe osoba koja zna prvu pomoć, koja bar zna da pruži kompresije grudnog koša i održi cirkulaciju, mnogo je veća šansa da kada mi stignemo uz pomoć, medicine, nauke i opreme koju imamo, uspostavimo disanje i cirkulaciju, kaže dr Gordana Đokoć, načelnca Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

Učesnici današnje radionice bili su u prilici da slušaju predavanja lekara i zaposlenih u Hitnoj pomoći ali i da se kroz praktične vežbe jednii podsete, a drugi nauče kako se obezbeđuje sigurnost prvenstveno spasioca, kako se proverava da li je osoba svesna i da li diše, kako je postaviti u siguran bočni položaj ako je bez svesti i kako pružiti mere oživljavanja ukoliko osoba ne diše.

Imajući u vidu da se sa pružanjem prve pomoći ne sreću svakodnevno svi zdravstveni radnici, ova radionica jednim delom je i njihovo podsećenje na ranije stečeno znanje. A ono što je još važnije, objašnjava dr Đokić je da kada dođete u situaciju da je životno ugrožen neko vama blizak, vi prestajete da budete medicinski radnik, i zato vam je neophodno dosta koncentracije, veština, iskustva i vežbe da zaboravite i eliminišete taj subjektivni osećaj i tom trenutku ostanete profesionalac.

Današnja radionica “Primeni prvu pomoć - spasi život“ prva je u nizu kojoj su pored zainteresovanih građana učestvovali predstavnici lokalne samouprave grada Kragujevca, Gerontološkog centra, Doma zdravlja, Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice“, Crvenog krsta, Policijske uprave i vatrogasci. Građani koji žele da učestvuju u u nekoj od narednih radionica u pružanju prve pomoći koje će biti organizovane mogu da se prijave na telefon 6370-276.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.