Prva video konferencija Kragujevac – Sankt Peterburg

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Apr.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva video konferencija Kragujevac – Sankt Peterburg

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa svojim saradnicima održao je danas prvu video konferenciju sa viceguvernerom za ekonomska pitanja Sankt Peterburga, Sergejom Movčanom i predstavnicima Komiteta za industrijsku politiku i inovacije, Komiteta za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta i centra za razvoj preduzetništva i podršku. Konferenciji su prisustvovali Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i Pomoravlja i Nataša Pešić Radosavljević, načelnica Gradske uprave za upravljanje projektima i održivi razvoj.

Kontakt sa predstavnicima Sankt Peterburga i Ruske Federacije napravljen je u predsedništvu Republike Srbije što je naš dodatni motiv i obaveza da buduću saradnju učinimo uspešnom - rekao je gradonačelnik Nikolić. Govoreći o dosadašnjoj saradnji sa Rusijom ostvarenoj u izvozu poljoprivrednih proizvoda, Nikolić je istakao da postoji velika zainteresovanost da se ta saradnja uveća.

Srbiji nedostaju velike ruske investicije i očekujemo da Rusija ne bude samo kupac naših proizvoda već i da proizvodi u Srbiji. Bescarinski sporazumi naših država idu u prilog budućoj saradnji, a geostrateški položaj naše zemlje i dobra saradnja sa EU može biti veza između evropske privrede i privrede Ruske Federacije - naglasio je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Prezentacijom ekonomskih potencijala Kragujevca, Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja predstavio je opšte podatke o spoljnoj trgovini grada kao i specifične podatke o trgovinskoj razmeni između regiona Šumadije i Pomoravlja sa Ruskom Federacijom. Pored mesa i mesnih prerađevina, voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda u Rusiju se izvoze kablovi, nameštaj i gumeni delovi za automobilsku industriju, ističući pri tom da postoji značajan prostor za unapređenje i povećanje tog bilansa.

O industrijskim, ekonomskim i inovativnim potencijalima Sankt Peterburga govorio je Ivan Skladčikov, potpredsednik Komiteta za industrijsku politiku i inovacije. U nastavku konferencije gradonačelnik Nikolić i Sergej Movčan viceguverner za ekonomska pitanja složili su se da dalja saradnja treba da se ostvari u okviru pobrojanih oblasti ali i u kulturnoj razmeni i u razmeni studenata i lekara.

Predloženo je da se sledeća video konferencija održi u narednih mesec kada će biti predstavljen konkretan predlog saradnje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.